Skip to main content

Miint ahogy a VG is, hivatkozva az MTI-re, hírül adta a napokban: "Szakmai szervezetet hívnak életre a hazai úgynevezett helyi pénzek, térségi utalványok kibocsátói – erősítette meg az első magyarországi helyi pénz rendszer kialakítását és működtetését irányító soproni Perkovátz Tamás. Elmondta: a Helyi Pénzek Szövetsége nyitott szervezet lesz, amelyben helyet kapnak a már működő három helyi fizetőeszközben, valamint a később indítandókban érdekelt felek.

A kibocsátók célja jellemzően a helyi pénzforgalom felgyorsítása, a tőke helyben tartása, emellett a fizetőeszköz egyfajta turisztikai attrakcióvá is válhat. Az első hazai helyi pénz, a soproni kékfrank 2010 májusában került forgalomba. Tavaly indult a balatoni korona és a bocskai korona."

Néhány nap múlvaaz Orientpress is hírül adta, miszerint "Szabályozzák a helyi pénzek világát"

Szabályok közé szorítanák a helyi pénzeket. A Nemzetgazdasági tárcánál elkészült az a javaslat, amely felügyeleti intézményeket helyezne a jelenleg teljesen szabályozatlan rendszerek fölé, tőkekövetelményeket írna elő és meghatározná, hogy milyen befektetésekben tarthatók a helyi pénzekért befogadott forintok - írja a Napi Gazdaság. A tervezet szerint a helyi pénzek hivatalos elnevezése forgatható utalvány lenne.

Azt, hogy mennyire égető problémáról van szó, mindennél jobban jelzi, hogy a jogszabálynak már az elnevezéssel is baja van, tekintve hogy hivatalosan a Soproni Kékfrank vagy a Balatoni Korona nem helyi pénznek, hanem forgatható utalványnak minősül, így a szabályozás is ilyen néven kerül majd bele híreink szerint egy pénzügyi salátatörvénybe. A hatályos hazai jogrend magának a helyi pénznek mint utalványnak a fogalmát sem határozza meg, nem támaszt vele szemben formai és tartalmi követelményeket. A szabályozatlanság következtében maguk a kibocsátók is eltérő kommunikációt használnak: míg terméküket a lakosság felé 'pénz'-ként, a hatóságok felé 'utalvány'-ként jelenítik meg.

A Magyar Nemzeti Banknál azt mondták, a helyi pénznek nevezett utalványok megjelenése nem sérti az MNB bankjegy- és érmekibocsátási monopóliumát, de úgy látják, hogy a helyi pénznek nevezett utalványok valójában nem alkalmasak a helyi gazdaságok felvirágoztatására. Általuk nem kerül 'pluszpénz' a gazdaságba, és az utalványokat elfogadó boltokban kapható termékek döntő többsége sem helyben készül.

(Szerkesztő megjegyzése: Akik utánanéznek a neten lévő cikkeknek, azok számára azonnal kiderülhet, hogy bizony a helyi pénz sikeres (http://utajovobe.eu/hirek/eu-tarsadalom-es-jog/2347-bevalt-a-balatoni-korona), egyébként pedig a helység és nem az állam érdekeit képviseli, így nyilvánvalóan szálka kell, hogy legyen a hatalom szemében.)

Forrás: http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/megalakul-a-helyi-penzek-szovetsege-397202

Forrás: http://www.orientpress.hu/109861/RSS

Kép forrása: http://www.nyirseghir.hu/nyugszi/hoppa_ferikem/a_negativ_kamatozasu_helyi_penz_es_a_joleti_tarsadalom/15451

TOP 5