Skip to main content

Ha sikeresen végbemegy Mexikó olajiparának liberalizálása, az Egyesült Államok (USA) és Kanada termelési kapacitásával együtt az olajbőség kora köszönt be Észak-Amerkiában - írta a Bloomberg hírügynökség. Mexikó elnöke, Enrique Pena Nieto erősen szorgalmazza Mexikó olajiparágának liberalizálását, és ha befejeződnek az országban a folyamatban levő törvényi változások, Mexikó kőolaj-kitermelése hatalmasat ugorhat - mutat rá a Bloomberg.

A jelenlegi mexikói szabályok szerint az állami Pemex olajvállalatnak monopóliuma van a mexikói olajkitermelésre, csak néhány külföldi olajvállalat tevékenykedik az országban, mint a Pemex szerződéses partnere. Egy új mexikói törvényjavaslat értelmében a külföldi olajvállalatok olyan kitermelési partnerségre léphetnek a Pemexszel, ami több jogot ad nekik, vagy akár önálló kitermelési koncessziókat is kaphatnak.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató elemzése szerint a változások nyomán évente 15 milliárd dollárral több külföldi befektetés érkezhet a mexikói olajiparba, és 0,5 százalékkal nőhet a gazdasági növekedés. A Citigroup egy elemzője szerint megduplázódhat, napi 5 millió hordóra nőhet a mexikói olajkitermelés a befektetések miatt.

A Bloomberg.com oldalon megjelent cikk szerint komoly fejlesztéseket kell végrehajtani az olajiparban, mert az elmúlt években leromlott az olajipari infrastruktúra állapota. Az RBC Capital Markets egy munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy a következő két évben nem lesz közvetlen jele a változásnak. Ahhoz, hogy minden működjön, először tendereztetni kell a kitermelési jogokat, további feltárásokat kell végezni, és növelni kell magát a termelési kapacitást.

Hosszabb távon azonban jelentős változások lehetnek. A külföldi olajvállalatok megjelenése a könnyebb elérhető olajforrások mellett a nehezen kitermelhető olajmezők feltárást is gazdaságossá teheti. Ilyenek a palaolaj- és palagázmezők, vagy a tengeri talapzatokban található készletek kiaknázása. A Pemex szerint összesen 80 milliárd hordónyi feltáratlan olajtartaléka lehet Mexikónak.

Az Egyesült Államok kormányának adatai szerint az USA és Kanada együttes napi kitermelése elérheti a 17,6 millió hordónyi olajat 2015-ben. Ez 2020-ra napi 18,7 millió hordóra, 2040-re napi 19 millió hordóra emelkedhet.  Ha ehhez hozzájön a megnövekedett mexikói termelés, akkor 2040-re az észak-amerikai kontinens kőolajból önellátóvá válhat, és még exportra is marad majd.

Forrás: MTI

Kép forrása: http://www.sikerado.hu/hataron_tul/2013/11/03/Az_Egyesult_allamok_lehet_a_vilag_legnagyobb_olajtermeloje_iden

TOP 5