Skip to main content

sült krumpli koronavírus Belgium utajovobe.eu 

A turizmus koronavírus-járvány okozta leállása, a sütödék ideiglenes bezárása, valamint az export visszaesése miatt felhalmozódott mintegy 750 ezer tonna burgonya és a termelők megmentése érdekében az ország szimbólumának számító sültkrumpli fogyasztását serkentő kampányt indítottak helyi civil szervezetek Belgiumban - közölte a belga sajtó hétfőn.

A burgonya jelentős többletéhez a nemzeti eledelnek számító szalmakrumpli-kereslet visszaesése vezetett, amelyet a belga kormány által március közepén elrendelt, éttermek, bárok és kifőzdék bezárásával járó rendkívüli intézkedések okoztak.

hirdetés

Belgiumban mintegy 5,3 millió tonna burgonyát termelnek évente. A sültkrumplinak szánt fagyasztott burgonya a teljes belga burgonyafeldolgozás 75 százalékát teszi ki.

Az iparág fennmaradó 25 százalékának - amely magában foglalja a friss burgonyát, és az olyan feldolgozott burgonyatermékeket, mint az ízesített burgonyaszirmok - értékesítése emelkedést mutatott a részleges kijárási tilalommal járó több mint két hónapig tartó időszak alatt. Ezt a gyakoribb otthoni főzés és a "nassolás" eredményezte - írták.

Az élelmiszerpazarlás ellen az áruházakkal közösen hétfőn indított kezdeményezés szervezői kampányukban arra szólították fel Belgium lakosságát, hogy hetente legalább kétszer fogyasszanak sültkrumplit.

Szakértők szerint a felhalmozott burgonya egy részét mások mellett az élelmiszerhiányban szenvedő afrikai országoknak szállíthatják, a feldolgozhatatlan készleteket pedig állati takarmányként, vagy bioüzemanyagként hasznosíthatják.

Ezek a felhasználási módok azonban tetemes költségekkel járnak, és jelentős bevételkiesést jelentenek az ágazat számára - írták.

A holland sajtó korábbi beszámolója szerint Belgium északi szomszédjának krumplitermelői hasonló problémával néznek szembe. A beszámolók szerint Hollandiában a tavalyról megmaradt készleteket is számolva több millió kilogramm burgonya van raktáron, vagy fagyasztott formában a hűtőházakban.

A termelők 18 eurocent (mintegy 64 forint) helyett kilónként legfeljebb mintegy 0,01 eurocentet (mintegy 4 forint) remélhetnek termékükért. Hollandiában évente mintegy 4 millió tonna étkezési burgonyát termelnek, ennek negyedét exportálják.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás: MTI - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5