Skip to main content

lisztbogár lárvája emberi fogyasztás 

Az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerdán közreadott véleménye szerint emberi fogyasztásra alkalmasak a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájából készített élelmiszerek.

Az uniós ügynökség első vizsgálati jelentését a közönséges lisztbogár lárvájából készített élelmiszerek uniós engedélyezésére irányuló kérelem alapján készítette.

hirdetés

Az állásfoglalás zöld jelzést ad a lisztbogárlárva élelmiszeripari felhasználásának, az ügynökség véleménye szerint ugyanis a rovarlárvából származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltelek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak.

A LISZTBOGÁR LÁRVÁJA EGÉSZBEN VAGY POR FORMÁJÁBAN EMBERI FOGYASZTÁSRA ALKALMAS

- közölték.

"Ügynökségünk tudományos szakvéleménye támogatja azokat az uniós és nemzeti döntéshozó szerveket, melyek e rovarlárvából előállított élelmiszeripari termékek európai piacokon való engedélyezéséért felelősek" - fogalmazott közleményében az olaszországi Parmában működő uniós ügynökség.

A ROVARLÁRVÁK SZÉLESKÖRŰ ÉLELMISZERIPARI ALKALMAZÁSA KÖRNYEZETI ÉS GAZDASÁGI ELŐNYÖKKEL JÁR, HA A HAGYOMÁNYOS ÁLLATI FEHÉRJEFORRÁSOKAT OLYANOK HELYETTESÍTIK, AMELYEK KEVESEBB TAKARMÁNYT IGÉNYELNEK, KEVESEBB HULLADÉKOT TERMELNEK ÉS KEVESEBB ÜVEGHÁZHATÁSÚGÁZ-KIBOCSÁTÁST EREDMÉNYEZNEK.

Az alacsonyabb költségek és árak növelhetik az élelmezésbiztonságot - közölték.

A szerdán közzétett jelentés az első vélemény az EFSA-hoz beadott tizenöt fajta rovarlárva élelmiszeripari felhasználására vonatkozó kérelmek közül - tették hozzá.

Az EFSA ajánlását követően az Európai Bizottság és az EU tagállamainak feladata a lisztbogár lárvájának uniós szintű élelmiszeripari felhasználására vonatkozó jóváhagyás megadása.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: wikimedia

TOP 5