Skip to main content

élelmiszer űrhajós NASA 

Hosszú távú űrmisszióknak kifejlesztett élelmiszereket díjaztak az amerikai (NASA) és a kanadai (CSA) űrhivatal által meghirdetett versenyen. 

A világ minden tájáról mintegy 180 pályázat érkezett a Deep Space Food Challenge elnevezésű versenyre. A NASA és a CSA 28 győztest hirdetett ki hétfőn egy előre rögzített műsorban.

hirdetés

A PÁLYÁZÓKTÓL OLYAN ÚTTÖRŐ ÉLELMISZERÖTLETEKET VÁRTAK, AMELYEK MINIMÁLIS RÁFORDÍTÁST IGÉNYELNEK, DE „BIZTONSÁGOS, TÁPLÁLÓ ÉS ÍZLETES” ENNIVALÓT BIZTOSÍTANAK A HOSSZÚ TÁVÚ ŰRMISSZIÓKHOZ.

A győztesek között volt a németországi Electric Cow csapat, amely mikroorganizmusok és a 3D-nyomtatás felhasználásával készített ételt szén-dioxidból.

A massachusettsi Deep Space Entomoculture csapat olyan húsfélét talált ki, amit szárított és tartósított rovarsejtekből készítenének, melyeket az űrbe szállítva szuszpenziós bioreaktorban újra aktiválnak.

A brazil LTCOP nevű csapat pedig az eper és a tánia, a Délkelet-Brazíliában népszerű növény termesztését javasolta a hosszú távú űrmissziókra.

A túlnyomórészt pénzjutalomban részesült 18 amerikai és 10 nemzetközi győztes meghívást kapott a verseny második részére.

Bill Nelson, a NASA vezetője elmondta, hogy a versenyben a hosszabb küldetéseket tartották szem előtt. Nelson szerint a NASA-nak olyan élelmiszerekre van szüksége, amelyek például a Mars-küldetések megvalósításában segíthetnek.

(via MTI)

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5