Skip to main content

Idén lélektani határt léphetünk át a napenergia hasznosításában. Ha a számítások nem csalnak és váratlan események nem befolyásolják ilyen tekintetben az év hátralévő részét, 2017 végére 100 gigawattnyi új termelőkapacitással bővül a napenergia hasznosíthatósága.

2017-ben 100 gigawattnyi új termelőkapacitással is bővülhet a világ napenergia hasznosítása a SolarPower Europe számításai szerint.

hirdetés

Ehhez az kellett, hogy kifejezetten impozáns mértékben nőjön a napelemek száma tavalyhoz képest.

Az elemzők szerint azonban még így is lehetne gyorsítani a megújuló energiák hasznosításának ütemét.

A harmadával is nőhet

2016-ban 76,6 gigawattnyi új termelőkapacitás állt munkába világszerte. Idén ennél is nagyobb mértékben, a tavalyi évhez képest 30 százalékkal is nőhet az új telepítések mértéke, elérve a 100 gigawattot.

A növekedéshez nagyon sokkal járul hozzá Kína. Az ország az év első kilenc hónapjában 42 gigawattnyi napelemet adott át, ez az év végéig 50 gigawattra nőhet.

Az európai kontinens idén 7,5 gigawattnyi, napenergia hasznosítására alkalmas berendezést kapcsolt be a hálózatba.

Ez 10 százalékos növekedés a 2016-os bővüléshez képest.

Lehetne még fokozni

Elemzők szerint bármennyire is impozáns az idei növekedés mértéke, még mindig lehetne gyorsítani az energiafordulat sebességén. Ehhez jó alapot szolgáltathat az, hogy a napenergiából előállított villamos energia ára rohamosan csökken.

Németországban például közel 50 százalékot esett idén az értékesítésre felkínált mennyiség aukciós ára (0,0491 euróra kilowattóránként), olyan mértékű kapacitás áll rendelkezésre a termelésben.

A SolarPower Europe vezetője azt mondja, a törvényhozóknak még ennél is ambiciózusabb célokat kellene kitűznie a megújuló energiák hasznosításában. Szerinte 

az Európai Uniónak 2030-ra a 35 százalékos arányt kellene célként kitűznie, vagyis ennek megfelelő mértékben növelni az energiaellátásban a megújulók arányát.

A World Energy Council jelentése szerint, 2016 végén a globális világ 227 gigawatt napenergia hasznosító kapacitással rendelkezett.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  Nyitókép: dpa Picture-Alliance/AFP/Wolfram Steinberg

TOP 5