Skip to main content

Carvey Ehren Maigue napelem napsütés nélkül 

A napelemek az elmúlt évtizedekben egyre olcsóbbá, egyben egyre hatékonyabbá váltak. Egy probléma azonban még mindig adott a működésük kapcsán. Ha nem süt a nap, nem termelik az energiát.

Ez gondolkodtatta el azt a Fülöp-szigeteki mérnökhallgatót, aki nemrég olyan napelem fejlesztésébe kezdett, mely a napsütéstől független UV sugárzásból nyeri az energiát - adott hírt minderről a napokban a Fast Company.

hirdetés

Carvey Ehren Maigue ráadásul két legyet ütött egy csapásra, hisz a napelem elkészítéséhez nem mást, mint gyümölcs és zöldséghulladékot használt fel.

A hulladék ugyanis képes az UV fény elnyelésére, és ha ez az alapanyag gyantával keveredik, látszólag egy olyan felület alakítható ki, mely, mint ahogy az alábbi videón is látható, egy üvegtáblára hasonlít. Olyan üvegtáblára, mely elnyelve az UV fényt, képes az energiatermelésre. 

Az egyetemista először a saját lakásában, pontosabban az ablakkeretbe beépítve próbálta ki az elmés "szerkezetet", elmondása szerint mobiltelefonjait sikeresen töltötte fel vele.

James Dyson díj

Carvey Ehren Maigue az AuREUS névre keresztelt találmányával a rangosnak számító James Dyson díjat is elnyerte nemrég a fenntarthatósági kategóriában, ahol a szakértők is elismerték az organikus üveg teljesítményét.

A mérnökhallgató mindezen felbuzdulva tovább folytatja a kísérleteket, és egy orvos barátjával összefogva már egy olyan klinika energiaellátását kívánják biztosítani, ahol a gyakran előforduló viharok után áram nélkül marad az épület és a gyógyításhoz szükséges gépek.

Ha a további kísérletek jó eredménnyel zárulnak, az organikus üveg a hétköznapi üveg helyébe léphet, de telepíthető lesz az épületek tetéje vagy az oldalára is. Akár a napelemek.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás: Fast Company - A nyitókép csak illusztráció, forrása: pikist

TOP 5