Skip to main content

Li-Fi fény internete 

Augusztusban az Egyesült Államok hadserege megkezdte a „fény internete”, a Li-Fi tesztelését – írja a raketa.hu.

A Li-Fi kifejlesztésének ötlete (a fogalmat a Light, azaz fény szó és a Wi-Fi utóbbi tagjának összekapcsolásával alkották meg – a szerk.) már évekkel ezelőtt felmerült.

hirdetés

A technológia lényege, hogy egy egyszerű módosítással a világítótesteket hozzáférési ponttá alakítják,

AMELYEK ÍGY NEMCSAK FÉNYT, HANEM AZ INTERNETHEZ IS HOZZÁFÉRÉSI LEHETŐSÉGET TUDNAK BIZTOSÍTANI. 

Az amerikai hadsereg az előző hónapban mutatott be egy olyan számítógépet, amelyet kifejezetten erre a technológiára terveztek, valamint egy hasonló tabletet is. A Li-Fit úgy alakították ki, hogy terepen és irodában is egyaránt alkalmazhassa a sereg.

AZ EGYETLEN PROBLÉMA VELE AZ, HOGY HA A FÉNY ÚTJÁT BLOKKOLJA VALAMI, AKKOR NEM MŰKÖDIK.

Tehát ha egy bútor, fal vagy akár egy emberi test is a fény útjába kerül, akkor nem működik. Továbbá a nagyobb távolságokat is nehezen hidalja át az új technológia.

CSERÉBE VISZONT KÜLSŐLEG SEM OLYAN EGYSZERŰ HOZZÁFÉRNIÜK A HACKEREKNEK A RENDSZERHEZ.

A Li-Fi fejlesztői azt is felvetették, hogy egy mesterséges anyag, a metafelszín használatával azt is meg lehetne oldani, hogy több tárgy és épület falán is olyan felületet alkossanak, amely továbbítani tudja a Li-Fi jeleit.

Ezekből létre lehetne hozni egy kiterjedt, összefüggő rendszert, ami akkor is működni tudna, ha a két objektum közötti hirtelen megszűnik a „fénykapcsolat”. Így viszont már a hackerek számára is egyszerűbb lenne feltörni a rendszert.

Az viszont biztos, hogy a Li-Fi széleskörű elterjedésére még jó sokat kell várni. A  kutatók szerint

A 6G HÁLÓZATOK ÉRKEZÉSÉVEL EGYÜTT TERJEDHET MAJD EL AZ ÚJ TECHNOLÓGIA, AMELY A KÖVETKEZŐ GENERÁCIÓS MOBILHÁLÓZATOK RÉSZÉT KÉPEZHETI MAJD.

Egyelőre még az Egyesült Államok hadserege sem közölte, hogy várhatóan mikortól kezdhetik el élesben használni a technológiát.

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Andrea Piacquadio fotója a Pexels oldaláról

TOP 5