Skip to main content

Montserrat Plymouth 

Érdekes videót töltött fel a legnagyobb videómegosztó oldalra egy youtuber. LEGJOBB [MAGYAR TOP 10] olyan városokat, településeket mutat be, ahonnan természeti katasztrófa, vagy más ok miatt költözött el a lakosság. Mégpedig végleg.

Közülük is talán Plymouth esete a legérdekesebb, mely a világ egyetlen olyan fővárosa, ahol senki sem él.

hirdetés

A város a Karib térségben található Montserrat szigetén, mely sziget még Kolombusz Kristóftól kapta a nevét. Montserrat, írja a wikipedia, az Egyesült Királyság alá tartozó tengeren túli szuverén terület.

Fővárosa egészen 1995-ig négyezer lakossal Plymouth volt. 

A város élete azonban öt évvel az ezredforduló előtt teljesen megváltozott, ekkor tört ki ugyanis először a Soufriere nevű vulkán. 

A várost ki kellett üríteni, de néhány hónap elteltével visszatérhettek a településre a lakók. Két évvel később a vulkán ismét kitört, melynek következtében 19 ember vesztette el az életét, a túlélőket pedig a brit haditengerészet menekítette ki. 

A tragédia ugyanakkor nem csak ebben állt.

A város jelentős része, azaz 80 %-a teljesen elpusztult, szinte mindent beborított a láva és a vulkáni törmelék, minek következtében a helyreállítás és újraépítés túl költséges lett volna, a település kihalt.

A katasztrófa Plymouth mellett más, kisebb településeket is sújtott, összesen 17-et. Gyakorlatilag a sziget déli része teljesen lakhatatlanná vált, ezért a lakosság 90 %-a elhagyta az egykor szebb napokat is látott Montserratot. 

A vulkán 97 óta többször is kitört, továbbra is megnehezítve a lakosság életét. Ennek ellenére a közben brit állampolgárrá váló szigetlakók sem adták fel, 2014 óta egyre több hajdani településre térhettek vissza, így a 97-es adatokhoz képest 1200-ról 2018-ra majd 5000 főre duzzadt a lakosság létszáma.

Jogi értelemben továbbra is Plymouth a sziget fővárosa, bár a gyakorlatban Brades tölti be ezt a pozíciót. Az új főváros, melynek építését már elkezdték a helyiek, Little Bay lesz. 

(Az alábbi videón 7.45-től látható a város története.)

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás: youtube - Nyitókép: Montserrat- wikimedia

TOP 5