Skip to main content

pályázat Gordius állattartó telep 

A hazai állattartó telepek jelentős része még a 70-es és 80-as évek körül épült az akkori kor színvonalának megfelelően. Többségükben ma már más ipari tevékenység folyik, most mégis olyan időszakban vagyunk, amikor adott a lehetőség, hogy egy állattartó telep megőrizze funkcióját és ne kerüljön eladó sorba, inkább versenyképesen működjön tovább.

 Az „Állattartó telepek megújításának támogatása” című pályázat révén most megvan a lehetőség arra, hogy számos telep korszerűsítésre, bővítésre kerüljön - hívta fel a figyelmet Halász- Kiss Dóra, a Gordius Solutions Tender Kft. szakértője.

A Központi Statisztikai Hivatal 2020-as agrárcenzus eredményeit összefoglaló kiadványából az derült ki, hogy mintegy 234 ezer gazdaság működik hazánkban, kétharmaduk elsősorban növénytermesztéssel foglalkozik.

Mint ismeretes, a hazai gazdaságok száma a legutóbbi 2010-es cenzus óta az akkori mintegy 351 ezerről folyamatos fogyás mellett csökkent 234 ezerre, a tendencia jellemzően az állattartó gazdaságok esetében volt megfigyelhető. A KSH jelentése szerint 2010-ben még 46 százalék volt az arányuk a gazdaságokon belül, 2020-ban már csak 25. Mindeközben a főként növénytermesztéssel foglalkozó gazdaságok aránya 41 százalékról 67 százalékra nőtt, a vegyes gazdaságoké pedig a 2010-es 13 százalékról 2020-ra 9 százalékra változott.

Aki tud, annak érdemes most belevágni

A pályázati lehetőséggel a kisebb és nagyobb állattartó gazdaságok egyaránt élhetnek.

Az úgynevezett „KIS“ÁTK (Állattartó telepek korszerűsítése) pályázat keretében a támogatási kérelmek benyújtására még 2021. július 22. napjáig van lehetőség.

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: Baromfitartó- és sertéstartó telepek korszerűsítése esetében maximum 100 millió Ft, míg a Szarvasmarhatartó telepek fejlesztése során maximum 50 millió Ft. A Juh és kecsketartó és egyéb (lófélék- (ló, szamár, öszvér), nyúl-, méh-, húshasznosítású galamb-, fürj-, strucc-, emu-, fácán-, fogoly- valamint csincsillatartótelepek korszerűsítés) maximum 20 millió Ft.

A tavaly ősszel felfüggesztett „NAGY” ÁTK pályázati lehetőség július 14-től újra megnyílik. Ezzel az állattartóknak a nagyobb léptékű beruházások megvalósítására is jó esélyük van. Ebben az esetben az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege:

Baromfi és sertéstartó telepek esetében minimum 100 millió Ft, a szarvasmarhánál minimum 50 millió Ft, a juh, kecske és összes többi állatfaj tekintetében pedig minimum 5 millió Ft, és az összes célterület tekintetében maximum 2 milliárd Ft.

Módosítások is történtek a pályázatban

- A közelmúltban módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent” Állattartó telepek megújításának támogatása” című (VP2-4.1.1.9-21 kódszámú) felhívás dokumentációja.

Törölték a 6.1.2.4. pontot: a családi mezőgazdasági társaság (CSMT) és az őstermelők családi gazdasága (ÖCSG) vonatkozásában nem szükséges nyilvántartásba vételt igazoló dokumentumot benyújtani. Ezt figyelembe véve a tartalmi értékelési szempontok 6.5 pontját is módosították. A felhívás 5.5 Piaci ár igazolása alfejezet kiegészült az e-mail levelezés lehetőséggel az árajánlatkérések és az ajánlatok beérkezésének dokumentálása tekintetében. A 4.4.2. Kiválasztási kritériumok fejezetben módosult a 6.4 pont jelű tartalmi értékelési szempont.

A részletes felhívást itt találja.

- A támogatási kérelmeket legalább 6000 STÉ üzemmérettel rendelkező (STÉ kalkulátort itt talál) mezőgazdasági termelők nyújthatják be, akiknek előző éves árbevételük legalább 50%-a mezőgazdasági tevékenységből származott.

Amennyiben kérdése merülne fel a pályázat kapcsán, keresse Halász-Kiss Dórát a Gordius Solutions Tender Kft.-nél. 

A pályázatról bővebb információt itt talál, illetve az oldalon a díjmentes előminősítést is elvégezheti, míg más aktuális mezőgazdasági pályázatokról ezen az oldalon  tájékozódhat.

A pályázati tanácsadó kifejtette még azt is, miszerint fontos követelmény a pályázat beadása kapcsán, hogy az ügyfél kellő önerővel rendelkezzen, enélkül ugyanis nem lehet érvényesen pályázni. Halász-Kiss Dóra kifejtette, a tapasztalatok szerint a pályázók részben hitelből fedezik az önerőt, ezért fontos a pályázati feltételek első alkalommal történő egyeztetése során már a hitelfeltételekkel kapcsolatban is érdeklődni.

Ha tájékozódni kíván, forduljon bizalommal a BK Pénzügyi Tanácsadó Kft-hez. Írjon üzenetet Messengeren vagy levelet a cég Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címére. A tájékoztatás ingyenes.

Sajtóközlemény - Hirdetés (X)

Nyitókép: Gordius

TOP 5