Skip to main content

kobalt bányászat Grönland 

Hatalmas bányászati fejlesztés veheti kezdetét Grönland nyugati partvidékén.

A Disko-Nuussuaq nevű, bányászatra alkalmas terület körülbelül Luxemburg nagyságú, és az előzetes geológiai felmérések alapján a szakértők úgy vélik, hogy a közeljövőben a világ egyik legjelentősebb nikkel- és kobaltbányájává léphet elő.

hirdetés

A fosszilis tüzelőanyagoktól való elmozdulás, valamint az elektromos autók akkumulátoraiban és az elektromos vezetékekben való felhasználásuk miatt mindkettő ásvány iránti kereslet rohamosan nő. Jelenleg a világ kobaltjának mintegy 65 százalékát a Kongói Demokratikus Köztársaságban bányásszák, egy részét kézzel, és állítólag illegális gyermekmunkát is használva a kitermelésben.

A KOBOLD METALS VÁLLALAT CÉLJA AZ ELEKTROMOS JÁRMŰVEKHEZ ÉS AKKUMLÁTOROKHOZ SZÜKSÉGES KRITIKUS ANYAGOK ÚJ, ETIKUSABB FORRÁSAINAK FELFEDEZÉSE.

A vállalat fő befektetői közé tartozik a Breakthrough Energy Ventures, a Bill Gates érdekeltségébe tartozó kockázati tőkealap, amelynek támogatói közé olyan dúsgazdag üzletemberek is felsorakoztak, mint Jeff Bezos és a Softbank elnöke, Masayoshi Son.

KoBold Metals nem kíván bányaüzemeltető lenni, ellenben a tőkéje, technológiája és eszközparkja tökéletesen alkalmas az új erőforrások felfedezésére, így a Disko-Nuussuaq-projekten egy helyi bányatársasággal, a Bluejay Mininggal működnek együtt. 

Bo Stensgaard, a Bluejay vezérigazgatója elmondta:

Örülünk, hogy olyan partnerünk van a kutatásban, aki a technikai innováció csúcsán áll, és a világ legsikeresebb befektetői támogatják."

A korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy Grönland nyugati területe hasonlít az orosz Norilszk régió geológiájához - amely jelenleg a nikkel és a palládium egyik fő termelője -, így nem lenne meglepő, ha a milliárdosok pénze ezen a zord égtájon is jól fialna.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Bernd Hildebrandt képe a Pixabay -en.

TOP 5