Skip to main content

Nem kapta meg a regionális környezetvédelmi felügyelőség engedélyét a jövő kedden kezdődő soproni VOLT Fesztivál; az indoklás szerint a rendezvény megtartása nem egyeztethető össze a terület védetté nyilvánításának céljával és indokával – írja csütörtöki számában a Kisalföld.

Az engedélyre azért volna szükség, mert a terület a Soproni Tájvédelmi Körzethez tartozik, illetve a Natura 2000 védelem alatt áll. A meglepő az, hogy valójában a rendezvénynek, igaz feltételekkel, de van engedélye, hiszen tavaly három évre kaptak engedélyt a regionális környezetvédelmi felügyelőségtől. A Origónak Lobenwein Norbert szervező úgy nyilatkozott, hogy azért nem sikerült stabilan megkapni három évre "mert egy esetleges új faj megjelenésére gondolva a hivatal évenkénti döntés lehetőségét tartotta fenn, bár szinte kizártnak tartották akkor, hogy ez a veszély fennállhat."

A kedden kelt elutasító határozatot egyebek mellett azzal indokolták, hogy a vendégeknek kialakított kemping területén védett állatfajok is élnek, amelyeket zavarna a zaj és a tömeg,  ráadásul "lehetnek olyan madárfajok, amelyeknek pótköltése zajlik". A tíz éve ugyanott megtartott rendezvényt követő helyreállítás pedig csak akkor lehet eredményes, ha utána a területet "több éven át nem veszik igénybe" – idézik a lap birtokába jutott határozatot.

A határozatban többek között leírják, hogy a rendezvény biztonságos megtartása érdekében mág fát is ki kellett vágni a területen, illetve bokrokat is meg kellett nyírni ahhoz, hogy a fesztivál biztonságosan elhagyható legyen.

A Kisalföld birtokába jutott egy 2011-es határozat is, amit még az előző igazgató, Németh Zoltán szignált (a Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vezetését most júniusban vette át dr. Buday Zsolt). Ebben a felügyelőség, ahogy már fentebb is említettük, feltételekkel ugyan, de 2011-re, illetve 2012-re és 2013-ra is engedélyt adott a fesztivál megrendezésére. Az akkori és a mostani határozat is a IMSYS Kft. hatástanulmányára épül. A 2011-es dokumentumban ez áll: „a területeken a rendezvény megtartása közösségi jelentőségű vagy hazai jogszabály által védett természeti értékeket közvetlenül nem veszélyeztet". A Kisalföld rámutat, hogy a tavalyi indoklás szövege ugyanúgy kitér a veszélyeztetett fajok védelmére, illetve hogy zajvédelmi hatásterületet kell megállapítani a helyszínen. Az előírásokat betartva „nem lesz jelentős hatással a Natura 2000 jelölő fajok és élőhelytípusok természetvédelmi helyzetére, illetve a Natura 2000 területre" - idézi a 2011-es határozatot a Kisalföld.

A Kisalföldnek a rendezvény szervezői úgy nyilatkoztak: biztosak benne, hogy találnak megoldást a helyzetre. Lobenwein Norbert szervező a lapnak megjegyezte, hogy az elmúlt években semmi olyan lényeges változás nem történt a területen, ami indokolná, hogy a tavalyival ellentétes határozat szülessen idén.

A VOLT fesztivál június 26-án, kedden indulna egy nulladik nappal, majd a rá következő, vasárnap hajnalig tartó buliban olyan zenekarok lépnének fel, mint az Iggy Pop and the Stooges, a Faith No More, Skrillex, a Tankcsapda, a Snow Patrol, Katy B stb. A Szigethez hasonlóan a VOLT is jubileumot ünnepel, idén ezt a fesztivált is 20. alkalommal rendezik meg.

Forrás: http://index.hu/kultur/zene/fesztival/2012/06/21/nem_kapott_kornyezetvedelmi_engedelyt_a_volt/

Fotó: Nagy Attila

TOP 5