Skip to main content

Joshua Martinangeli robot iskola tanulás betegség 

A hétéves Joshua Martinangeli betegsége miatt otthon kellett maradjon azután is, hogy a berlini iskolák megnyitottak.

Mégsem kell osztálytársait hiányolnia, ahogy Joshua maga sem hiányzik az osztályból. A fiú helyett ugyanis a norvég No Isolation által fejlesztett AV1 robot ül ott a teremben, amin keresztül valós idejű interakcióban maradhat a betegsége miatt otthon ragadt gyermek és osztálya.

hirdetés

Édesanyja a Reutersnek elmondta, Joshuának súlyos tüdőbetegsége miatt kell a légzését segítő csövet viselnie nyakában, egészségét pedig veszélyeztetné az iskolai környezet. A helyi önkormányzat által vásárolt AV1 némileg megoldást jelent, bár a fiú a riportban azt mondta, szívesebben látná már élőben osztálytársait.

A berlini Marzahn-Hellersdorf iskolakörzetben összesen négy robotot vásároltak, rövid távon a Covid–19 miatti hiányzások megoldására, hosszú távon pedig a beteg gyermekek távoktatásának segítésére.

A norvég fejlesztésű eszközökből eddig a cég adatai szerint húszezret szállítottak le. A kis robotot az iskolapadra kell helyezni, rajta kamera, hangszórók, mikrofonok és fényjelzések találhatók, feje mozgatható.

Az AV1-et használó gyermek otthonából egy okostelefonon vagy tableten keresztül tudja irányítani a robotot, a fénnyel jelezheti, ha hozzászólna az órához, a fej forgatásával pedig követheti a tanító mozgását körbe a termen. Az eszközben integrált 4G van, így a mobilhálózatról akár osztálykiránduláson vagy másik teremben is könnyedén működtethető.

Az osztálytermi videóstreamet csak az láthatja, akinek megvan a megfelelő belépési kód, jó esetben ez a szülő és a gyermek, aki használja a robotot. Képernyőmentést készíteni nem lehet, videófelvételként sem rögzíthető a stream. A másik oldalon a fények folyamatosan jelzik, ha a mikrofon és a kamera be van kapcsolva a roboton, az adatátvitel végpontok között titkosított, állítja a norvég fejlesztő.

Torsten Kuehne, a Marzahn-Hellersdorf körzet oktatási tanácsadója szerint a robotok segítenek a gyerekeknek az iskolai közösség részének maradni az otthon tartózkodásuk alatt is. A projektet állami szintre is szeretnék emelni a jövőben.

Joshua hiányolja azt, hogy ő maga üljön az osztályban, osztálytársai között megoszlanak a vélemények. Van, aki szereti a robotot is, és azt, hogy rajta keresztül beszélhet a fiúval, másnak hiányzik, hogy az osztálytársával élőben beszélgethessen.

Forrás - Nyitókép: Hannibal Hanschke / Reuters

TOP 5