Skip to main content

részvény Elon Musk befektetők követelés Solar City 

A Tesla egyes részvényesei arra kértek egy bírót, hogy kötelezze Elon Muskot több milliárd dollár megfizetésére. A befektetők szerint ugyanis Musk tartozik nekik egy 2016-os üzlet miatt, amikor a Tesla felvásárolta a Solar City nevű napelem paneleket gyártó céget.

A tavaly benyújtott kereset felperesei azt állítják, hogy Elon Musk a Tesla irányító részvényeseként betöltött pozícióját arra használta, hogy belekényszerítse a vállalat igazgatótanácsát a Solar City nevű napelem paneleket gyártó cég felvásárlásába.

hirdetés

A RÉSZVÉNYESEK SZERINT AZ ÜZLET TELJESEN FELESLEGES VOLT, ÉS A SOLAR CITY PÉNZÜGYI NEHÉZSÉGEI ÉS ADÓSSÁGAI MOST A TESLÁT TERHELIK, ANYAGI KÁRT OKOZVA EZZEL A BEFEKTETŐKNEK

– írja az RT.com.

A felperesek egyik jogi képviselője, Randy Baron szerint az egész ügy arról szól, hogy vajon a 2016-ban jelentős pénzügyi nehézségekkel küzdő Solar City felvásárlása egy Musk által levezényelt mentőcsomag volt-e a cégnek.

Az ügyben nem mellékes tényező, hogy 2006-ban a Solar Cityt Elon Musk két unokatestvére, Peter és Lyndon Rive alapította, és Musk maga segített is a cég beindításában. Ráadásul Musk 2016-ban 22 százalékos részesedéssel rendelkezett a vállalatban, valamint az igazgatótanács elnöke is ő volt.

Hat évvel ezelőtt a Tesla 2,6 milliárd dollárt költött a Solar City felvásárlására, azonban az elektromos autókat gyártó társaság piaci ára azóta jelentősen megemelkedett.

A RÉSZVÉNYESEK MOST AZ ÁLLÍTJÁK, HOGY AZ ÜZLET A VÁLLALAT JELENLEGI ÉRTÉKÉN 13 MILLIÁRD DOLLÁRT ÉRNE.

A felperesek összességében azzal érvelnek, hogy Musk személyesen sokkal többet profitált az üzletből, mint a Tesla.

Egy tavaly júliusban tartott meghallgatáson Musk úgy érvelt, hogy a Solar City felvásárlása a „mestertervének" részét képezte, melynek célja egy integrált energiatermelő vállalat létrehozása, amely kombinálja a Solar City napelemeit a Tesla autóival és akkumulátoraival.

MUSK ÉS AZ ÜGYVÉDEI AKKOR AZT MONDTÁK, HOGY A SOLAR CITY KÖZEL SEM VOLT CSŐD KÖZELI ÁLLAPOTBAN A FELVÁSÁRLÁSKOR, SŐT, JELENTŐS NÖVEKEDÉSI KILÁTÁSOKKAL RENDELKEZETT.

Musk emellett a felperesek által követelt összeget szélsőségesen magasnak minősítette, kiemelve, hogy ez ötször nagyobb lenne, mint amekkora összeget valaha is megítéltek a felperesek számára, hasonló jellegű perben.

Az ügyben három hónapon belül várható döntés.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: By JD Lasica from Pleasanton, CA, US - Elon Musk, CC BY 2.0, - wikimedia

TOP 5