Skip to main content

Míg más megyéket úgy elvert a jég, hogy milliárdos a kár, Tolnát megvédte a Nefela.

Szombaton éjszaka érte el a vihar megyénket, ezt megelőzően hat órán keresztül üzemeltették a berendezéseket a gépkezelők. Ez azt jelenti, a talajgenerátorokban (égető kéményekben) ezüst jodid-kristályokat gyártva próbálták meg legalább a felére csökkenteni a jégszemeket, mondta Bereczki Károly, a Nefela Jégeső-elhárítási Egyesület meteorológusa.

Ennek ellenére Nak, Dalmand és Bonyhád környékén sok esővel ugyan, de volt jégeső is. Szabolcs, Heves, Szolnok és Zala megye egy-egy részét viszont úgy elverte a jég, hogy milliárdos a kár, mely nemcsak a mezőgazdaságot, de a lakóházakat, személygépkocsikat, kiskerteket is érintette.

Bereczki Károly elmondta, Pécs mellett, a Hármas-hegyen lévő központból az ügyeletes meteorológusok figyelik a légkört, amikor az labilissá válik (ilyen volt szombaton is, 13 kilométer magas viharfelhők alakultak ki) mobiltelefonon értesítik a talajgenerátorokat üzemeltető gépkezelőket.

Tolna megyében harminchét darab ilyen égető kémény működik, ha szükség van rá. A gépkezelők 24 órás ügyeletben vannak, éjszaka is riaszthatók. Így történt ez szombaton is, hat órán keresztül dolgoztak azért, hogy minél kisebb jégkár érje a megyét.

A talajgenerátorok egy órás üzemeltetése a régióban egyébként 300 ezer forintba kerül az egyesületnek. Ezt abból a pénzből fedezik, amit a gazdálkodók, önkormányzatok, egyesületek önszántukból, tagdíjként befizetnek.

A biztosítók adatai szerint az elmúlt tíz évben Tolna megyében 70 százalékkal csökkent a mezőgazdasági kár. Bereczki Károly elmondta azt is, az ország több megyéjéből, így Bács-Kiskunból, Hevesből, Zalából is megkeresték őket, hogy segítsenek kialakítani náluk is a jégeső-elhárítási rendszert.

Forrás: http://www.teol.hu/tolna/kozelet/nekik-koszonhetoen-uszta-meg-a-komoly-jegverest-a-megye-503815

Kép: Szombaton hat órán keresztül üzemeltek a jégesőt elhárító berendezések (Fotó: Mártonfai Dénes)

TOP 5