Skip to main content

 

Megkezdte a műanyaghulladék begyűjtését a Csendes-óceánon egy holland feltaláló lebegő szemétszedője, a System 101 nevű berendezés, amelynek egy évvel ezelőtti tesztüzeme kudarccal végződött.

Minden műanyagszemetet képes begyűjteni a szerkezet

Boyan Slat, a The Ocean Cleanup projekt alapítója szerdán Rotterdamban sajtóértekezleten jelentette be, hogy a módosított berendezés "begyűjtötte az első plasztikot" a Kalifornia és a Hawaii-szigetek között félúton elterülő gigantikus - Franciaországnál háromszor nagyobb - csendes-óceáni szemétszigeten, ahova a tengeri áramlások sodorják össze a hulladékot.

Hulladék Nélkül Gazdagabban 

- A könyv ma akciósan, ide kattintva vásárolható meg. Egyet fizet, Kettőt kap! - 

Slat hangsúlyozta, hogy a sikertelen tesztüzem után partra vontatott és kijavított berendezés "minden méretosztályú" műanyaghulladékot képes begyűjteni, beleértve a mikroplasztikot is.

Kiemelte, hogy a konstrukció működőképes, megvalósíthatónak tűnik a terv a tengeri szemét begyűjtésére.

A tavalyi tesztüzem kudarcba fulladt

A szerkezetet 2018. október elején vontatták ki a San Franciscó-i-öbölből a Great Pacific Garbage Patchhez (GPGB) a vízen lebegő műanyaghulladék összegyűjtésére, a próbaüzemet október 17-én kezdte meg.

Decemberre kiderült, hogy a hulladékbegyűjtő nem a tervek szerint működik, megfogja a műanyagot, de nem tartja meg, emellett levált belőle egy 18 méteres szakasz.

Az U-alakú rendszer egy 600 méter hosszú, a víz felszínén lebegő műanyag csőből és egy 3 méter mélyen a víz alá merülő fésűszerű filterből áll. A filter által kiszűrt szemetet hajók szállítják a partokra, az első adagot várhatóan decemberben, az első fázis után.

Az áramlatok működtetik a tengeri takarítógépet

A konstruktőrök becslései szerint az örvénylő áramlatok természet adta energiáit kihasználó tengeri takarítógép 1,8 milliárd műanyagdarabot gyűjthet össze.

A 25 éves feltaláló elmondása szerint már terveznek egy nagyobb és emberi közreműködés nélkül hosszabb ideig működni képes takarítógépet is.

A Boyan Slat által hét éve megálmodott projektet cégek, egyetemek mellett a holland kormány támogatja. A projekt keretében a "nagy csendes-óceáni szemétsziget" felét szeretnék eltakarítani öt éven belül.

(Forrás: MTI/dpa/AFP)

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kacsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: Az Ocean Cleanup kezdeményezés végső célja egy 96,5 kilométeres gátrendszer építése a Csendes-óceán közepén, FORRÁS: OCEAN CLEANUP

TOP 5