Skip to main content

elektromos hulladék 

Rekordmagasságba emelkedett a világ elektromos hulladékának mennyisége az elmúlt évben: világszerte 53,6 millió tonnányi elektromos hulladék halmozódott fel 2019-ben.

Ez 21 százalékos emelkedést jelent az elmúlt öt évben - derült ki a héten megjelent éves jelentésben.

hirdetés

A tanulmány szerzőinek számítása szerint az elemmel, akkumulátorral vagy hálózati csatlakozóval rendelkező, kidobott műszerek össztömege akkora, mint 350 Queen Mary 2. méretű hajóé.

A nagyrészt műanyagból és szilikonból álló hulladék között nagy mennyiségben megtalálható réz, arany és más nemesfém, melyeket például áramvezetőként használnak.

Míg egyhatodukat újra felhasználták, ezeknek az értékes összetevőknek a többi részét - mintegy 57 milliárd dollár értékben - nem hasznosították újra.

A leselejtezett elektronikus eszközök az egészségre is a környezetre is veszélyt jelentenek, mivel olyan anyagokat tartalmaznak, melyek károsítják az idegrendszert. Ilyen anyag például a higany is.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Egyeteme, a Nemzetközi Szilárdhulladék-gazdálkodási Egyesület (ISWA) és más szervezetek együttműködésével elkészített tanulmány szerint az elektronikai hulladék mennyisége 2030-ra 74 millió tonnára növekedhet.

(MTI/AP)

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5