Skip to main content

Anammox szuperbogár szennyvíztisztítás Ausztrália 

Egy ausztráliai vállalat olyan szuperbogarat - valójában organizmusokat - fejlesztett ki, amely a szennyvízben található tápanyagokkal táplálkozik, így tökéletes a csatornák tisztítására.

Az Urban Utilities vállalatnak öt évébe telt, mire a megfelelő kezelés mellett elérte a kitűzött mennyiséget az Anammox elnevezésű "bogárból", amely a szennyvíztisztitás egy zöldebb megoldását jelentheti a jövőben az egész ország számára.

hirdetés

Ausztráliában először tenyésztenek úgynevezett Anammox bogarakat, amelyekből a vállalatnak a kezdetekben csak egy befőttes üvegnyi mennyiség állt rendelkezésére, ma már viszont tíz kerti medence feltöltéséhez elegendőt tudhat magáénak. De vajon mitől lesznek ezek a bogarak "szuperek"?

Michelle Cull, az Urban Utilities szóvivője elmondta, hogy nem a röntgenlátásuk miatt nevezték el őket szuperbogaraknak, hanem a hatalmas étvágyuk miatt. Hiszen ezek az élőlények ammóniával és nitrogénnel táplálkoznak, mindemellett rendkívül hasznosnak bizonyulnak, mivel eltávolítják a szennyező anyagokat a szennyvízből. Fontos megemlíteni, hogy a használatukkal jelentősen csökkenteni lehet a vegyi anyagok alkalmazásának mértékét, illetve a folyamat 60 százalékkal kevesebb energiát használ fel, mint a hagyományos módszerek.

ÍGY NEM MEGLEPŐ, HOGY A VÁLLALAT A BOGARAK HATÉKONYSÁGA MIATT ÜZEMELTETÉSI KÖLTSÉGÉBEN ÉVI 500 EZER AUSZTRÁL DOLLÁRT TAKARÍT MEG.

A "bogarakat" egy kerek, hálószerű műanyag lemezen növesztik, amelyet hordozónak neveznek. Ezzel a módszerrel a vállalat, ha elegendő hatalmas étvágyú bogarat termel, a környezet javát is szolgálja, hiszen egy sokkal zöldebb és tisztább megoldást biztosít a szennyvíztisztitásra, amellyel a régi, károsabb módszereket lehet kiváltani

A bogarakat a cég innovációs központjában tenyésztik Pinkenba városában, Queensland legnagyobb szennyvíztisztító telepén. Az üzem napi 800 ezer lakó szennyvízért kezeli, amely 50 olimpiai medence megtöltésére elegendő mennyiség.

A FOLYAMATHOZ MA MÁR ANAMMOX BOGARAKAT IS HASZNÁLNAK.

A vállalatnak az egyik legnagyobb kihívást a bogarak "termelése" okozta, mivel azok lassan növekednek, folyamatos gondozást igényelnek és megfelelő hőmérsékleten kell tartani őket, hogy egy nap majd beköltözhessenek a tisztítóművekbe. Az ausztráliai ABC szerint az Urban Utilities hamarosan képes lesz megosztani a bogarakat az ország többi részével is, hiszen a folyamatosan növekedő városok egyre több ammóniumot és tápanyagot termelnek a bogarak számára, így alkalmazásuk jelentős előnyökhöz juttathatja a jövőben Ausztráliát.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5