Skip to main content

cigarettacsikk hulladék plüssállat 

Első olvasatra sokan meglepődhettek, mikor megtudták, miből készül a plüssállatok egyik, legnagyobb hányadú alapanyaga.

Indiában, egy Noida nevű városban egy testvérpár különleges eljárást fejlesztett ki. A korlátlanul beszerezhető cigarettacsikkből egy specifikus eljárással olyan alapanyagot állít elő, mellyel a plüssállatok kitömhetők, adott hírt minderről a Business Insider alább megtekinthető videó-riportjában.

hirdetés

Hulladékgazdálkodás felsőfokon

Hulladékgazdálkodás felsőfokon, akár így is fogalmazhatnánk, hisz a csikk az egyik legszennyezőbb és legnagyobb mennyiségben előforduló hulladék a világon, így a testvérpár az újrahasznosítással két legyet üt egy csapásra. Nem csak a környezet szennyezését szünteti meg, hanem szinte ingyen jut az alapanyaghoz.

Az eljárás lényege a következő:

- zsákokba gyűjtik a csikket, mely, amint megérkezett az üzembe, átvizsgálása kerül, nincs-e benne olyan eszköz, mely a feldolgozás közben sérülést okozhat a munkavállalókban.

- a csikkeket alkotórészeikre bontják, papírra, filterre és dohányra, melyek közül a dohány is hasznosításra, komposztálásra kerül.

- a papírt vízzel vegyítik, majd téglatest alapúra formázva kiöntik, eztán pedig kisebb darabokra szeletelik, és szúnyogriasztóként értékesítik. (Kb. úgy funkcionálnak ugyanis, akár a hazánkban is kapható égő riasztók.)

- természetesen a műanyagfilterek se vesznek kárba. Összeaprítva áztatják, fertőtlenítik, melyhez egy specifikus, üzleti titkot képező specifikus anyagot használnak, így a filter olyan állagúvá válik, akár a gyapot. 

A végtermék szagtalan, egyben higiénikus, melyet objektív szakértő vizsgálatok is alátámasztottak. Az immáron ideális anyag párnákba, takarókba és plüssállatokba kerül, jelentősen csökkentve ezzel az előállítás költségét.

A testvérpár évente nem kevés, összesen 300.000.000 csikket dolgoz fel, ez azonban még az egy százalékát sem éri el annak a mennyiségnek, melyet az emberiség ugyanezen időszak alatt felhalmoz. Ez a mennyiség ugyanis 4.7 billiárd...

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás: maga a youtube videó - A nyitókép csak illusztráció, forrás: shanghaistoneman képe a Pixabay -en.

TOP 5