Skip to main content

 

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) adatai szerint 2014 holtversenyben áll a valaha feljegyzett legmelegebb év címéért. A szervezet jelentésében visszautasítja a feltételezést, hogy megállt a globális felmelegedés.

A Föld átlaghőmérséklete a január-októberi időszakban 0,57 Celsius-fokkal volt magasabb az átlagosnál, ami megegyezik a legmelegebb évként számon tartott 2010 méréseivel. Az óceánok átlaghőmérséklete új rekordot döntött a kilenc hónapos periódus alatt, miközben a szárazföldi hőmérséklet a negyedik vagy ötödik legmagasabb volt azóta, hogy az adatgyűjtés megkezdődött a 19. században - olvasható a WMO szerdán közzétett jelentésében, amely az ENSZ Limában megrendezett klímakonferenciájára készült.

hirdetés
 

"A 2014-re vonatkozó előzetes információk azt is jelentik, hogy a 15 legmelegebb évből 14 a 21. századra esett. Nincs megállás a globális felmelegedésben" - hangsúlyozta Michel Jarraud, a WMO főtitkára. Az emberi tevékenység által előidézett klímaváltozás bizonyítékaival szemben a szkeptikusok előszeretettel hivatkoznak olyan adatokra, amelyek szerint a globális felmelegedés folyamata mérséklődött 1998 óta. Ezeknek az adatoknak a fényében szerintük a klímaváltozás nem jelent komoly problémát a Föld és az emberiség számára. A tudósok túlnyomó többsége azonban visszautasítja ezt az álláspontot.

Michael Oppenheimer, a Princeton Egyetem kutatója szerint a hosszú távú felmelegedés ciklikus természeti trendekkel társul, így egy átlagosnál valamivel hidegebb periódust sokszor gyors melegedést hozó évek váltanak. Nem tudjuk megmondani, hogy mikor kezdődnek az egyes periódusok, de a forró 2014-es év figyelmeztet arra, hogy a globális felmelegedés sosem állt meg, és a hőmérséklet állandó növekedése jellemzi a hosszú távú folyamatokat - mondta a tudós.

A világ egyes részei, köztük az Egyesült Államok, Kanada és Oroszország egyes területei az átlagosnál hidegebbek voltak, azonban a Föld legnagyobb része mögött az átlagosnál melegebb év áll. Dél-Afrika, Ausztrália és Argentína lakói januárban, míg Dél-Amerika jelentős része októberben tapasztalt erős hőhullámokat.

A WMO jelentéséből kiderül, hogy az óceán hőmérséklete az északi féltekén volt különösen magas június és október között. Ennek oka a szervezet szerint az, hogy az emberi tevékenység következtében a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok hatalmas mennyiségű energiát kötnek meg, amely visszakerül az óceánokba és ott okoz melegedést. 

A szén-dioxid aránya a légkörben új csúcsot állított be, most 142 százalékkal több található a gázból a légkörben, mint az ipari forradalom kezdete előtt.

A limai klímakonferencián a világ több mint 190 országának képviselői próbálják egy olyan globális üvegházhatásúgáz-kibocsátást korlátozó egyezmény alapjait lefektetni, amelyet a tervek szerint jövőre lehetne elfogadni. A tárgyalások már évek óta lassú tempóban folytak a gazdag és szegény országok közötti érdekellentétek miatt, azonban az októberben elért egyezmény Kína és az Egyesült Államok között új reményt jelenthet a folyamatban.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép

TOP 5