Skip to main content

szén-dioxid-kibocsátás csökkenés Amerika 

Miközben a koronavírus-járvány idén erőteljes negatív hatást gyakorolt a világgazdaságra, ezzel összefüggésben. kedvező gazdasági vonatkozású hírek is érkeztek.

Az Egyesült Államokban rekord mértékben csökkent a szén-dioxid-kibocsátás.

hirdetés

A BloombergNEF (BNEF) friss kutatása szerint soha nem látott mértékben csökkent idén a szén-dioxid-kibocsátás az Egyesült Államokban, elsősorban a koronavírus-járvány miatti gazdasági leállások következtében – írja az RT.com.

A JELENTÉS ÚGY SZÁMOL, HOGY AZ IDEI ÉV EGÉSZÉBEN 9,2 SZÁZALÉKKAL CSÖKKENHET A KIBOCSÁTÁS A MEGELŐZŐ ÉVHEZ KÉPEST - EZZEL A KIBOCSÁTÁS 1983 ÓTA NEM LÁTOTT ALACSONY SZINTRE SÜLLYEDNE.

Jóllehet az amerikai szén-dioxid-kibocsátás már több éve folyamatosan csökken, az idei év mégis abszolút rekordot jelenthet. Mindazonáltal a kutatás becslése szerint a koronavírus hatása nélkül is zsugorodás következett volna be, bár mindössze 1 százalék körüli. Ez azt jelenti, hogy a járvány önmagában nagyjából 8 százalékos csökkenést eredményezett a károsanyag-kibocsátásban.

A BNEF az egyes iparágakat is megvizsgálta, és arra jutott, hogy a közlekedés és a szállítmányozás jelenleg a legszennyezőbb szektor a világ legnagyobb gazdaságában. Ez a terület idén 4 százalékos kibocsátás-csökkenést produkálhat.

EZZEL PÁRHUZAMOSAN VISZONT AZ ERDŐTÜZEK IGEN JELENTŐSEN JÁRULTAK HOZZÁ AZ IDEI AMERIKAI KÁROSANYAG-KIBOCSÁTÁSHOZ – A TELJES KIBOCSÁTÁS 2,8 SZÁZALÉKÁT A TÜZEK ADTÁK.

Összevetésképpen, az energiaszektor kibocsátása épp 2,8 százalékkal csökkent, vagyis az erdőtüzek teljes egészében ellensúlyozzák az iparág visszaesését. A jelentés azonban hozzáteszi, az erdőtüzek környezetszennyező hatásai általában csak időszakosak.

A jelentés azonban kiemelte, a következő hónapokban várhatóan jelentősen emelkedni fog a kibocsátás, ahogy az amerikai gazdasági aktivitás talpra áll. Vagyis a jelenlegi számok maguktól biztosan nem lesznek tartósak a gazdaság élénkülésével.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5