Skip to main content

klímaváltozás oka az ember videó

Háromdimenziós körutazásra hív a Google Earth. Az alkalmazás legújabb funkciója lehetővé teszi, hogy visszatekintsünk a múlt bármelyik napjára, egészen 1984-ig.

Ez az első videó, ahol jól látszik az is, hogyan változtatta meg a klímaváltozás a Föld arcát az elmúlt 37 évben.

hirdetés

A Google maga is kiemelt néhány olyan területet, amelyeket érdemes megnézni: például az Alaszkában visszavonuló Columbia-gleccsert, vagy a folyamatosan változó tengerpartot a massachusettsi Chatham körül.

LÁTHATJUK A VÁROSOK ÉPÜLÉSÉT, VALAMINT ÉS AZ ERDŐK ELTŰNÉSÉT EGY SZEMPILLANTÁS ALATT, EGYETLEN TIMELAPSE VIDEÓKÉNT.

Az alkalmazásban kereshetünk egy adott helyet a Földön vagy böngészhetünk öt javasolt kategória közül: Erdők változása, Törékeny szépség, Energiaforrások, Melegedő bolygó és Városi terjeszkedés.

Több mint 800, úgynevezett „kiemelt csomaghoz" is hozzáférhetünk, amelyeket a Google állított össze: ilyen többek között a napfarmok terjeszkedése, a folyók folyásirányának változása, a tavak kiszáradása.

Bolygónk az elmúlt fél évszázadban gyors környezeti változásokon ment keresztül, ami látványosabb, mint az emberiség történelmének bármely más periódusában

– mondta Rebecca Moore, a Google Earth Earth Engine & Outreach igazgatója a ScienceAlert online tudományos portálnak.

– Sokan tapasztaltuk ezeket a változásokat saját közösségeinkben, míg más emberek számára a klímaváltozás következményei, mint az olvadó jégsapkák és visszahúzódó gleccserek elvontnak és távolinak tűnnek.

AZ ÚJ TIMELAPSE FUNKCIÓ A GOOGLE EARTH ÁLTAL ÖSSZEGYŰJTÖTT MINTEGY 24 MILLIÓ MŰHOLDAS FOTÓT HASZNÁLJA.

Az adatokat a NASA, az US Geological Survey (USGS), az Európai Unió és az Európai Űrügynökség (ESA) gyűjtötte. Az új képek szabadon hozzáférhetők és felhasználhatók, miközben világosabb képet ad a változó bolygóról.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: youtube

TOP 5