Skip to main content

felvételek drón hurrikán belseje 

A világon először készített felvételeket hurrikán belsejében egy drón. A szörfdeszkához hasonló, kamerával felszerelt eszközt egy négyes erősségű hurrikánba irányították amerikai kutatók.

Az Amerikai Óceán- és Légkörkutató Központ (NOAA) drámai felvételein a drón 15 méter magas hullámokkal és több mint 190 kilométer per órás széllel küzd meg a Sam hurrikán belsejében.

hirdetés

A Saildrone nevű eszközt az azonos nevű cég készítette.

A szélerő hajtotta, hét méter hosszú drón egy hurrikánvitorlával is rendelkezik, melyet arra terveztek, hogy ellenálljon a kegyetlen körülményeknek, miközben adatot gyűjt a Föld legpusztítóbb erőiről.

A cég honlapja szerint a drón képes mérni a szél erejét és irányát, a légköri nyomást, a hőmérsékletet, a sótartalmat, páratartalmat és még számos más értéket.

"Reméljük, fejleszteni tudjuk az előrejelzési modelleket, melyek a hurrikánok gyors erősödését jósolják meg"

- mondta Greg Foltz, a NOAA kutatója.

A gyors erősödés, amikor a hurrikánok szélereje órák alatt válik intenzívebbé, súlyos fenyegetést jelent a partvidékeken élő közösségek számára. A legénység nélküli rendszerek adatgyűjtése sokat segít az ezekre vonatkozó ismeretek fejlesztésében.

A kutatók figyelmeztetése szerint a klímaváltozás hatására felmelegszik az óceán, és erőteljesebbé válnak a hurrikánok, növekvő veszélyt jelentve a partokon élőkre.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A Nyitókép csak illusztráció, forrás: Michelle Raponi képe a Pixabay -en.

TOP 5