Skip to main content

Chile aranybánya környezetvédelem csincsilla 

Továbbra is a csincsillák miatt nem tud haladni egy 860 millió dolláros aranybánya projekt Chilében. Az állatok ugyanis az országban olyan komoly védelmet élveznek, hogy az érintett bányacég csak nagyon nehezen tud megfelelni az állam által meghatározott feltételeknek.

Új megoldást kell találnia a dél-afrikai Gold Fields nevű bányacégnek Chilében a csincsillák áttelepítésére. A Salares Norte nevű aranybánya projekt területén ugyanis védett csincsillák élnek, melyek biztonságos áttelepítése a 860 millió dolláros bővítés egyik alapfeltétele.

hirdetés

A CHILEI ÁLLAM PEDIG VASSZIGORRAL FELÜGYELI AZ ÁLLATOK ÁTTELEPÍTÉSÉT, ÉS AZONNAL KÖZBELÉP, HA AZT TAPASZTALJA, HOGY A BÁNYACÉG NEM MEGFELELŐEN JÁR EL

– írja a Mining.com. A csincsillák chilei védelme azért kiemelt szempont, mert az Atacama térség az egyik azon kevés terület közül, ahol az állatok még vadon élnek.

Most pedig a Gold Fieldsnek új tervet kell kidolgoznia több mint 20 csincsilla áttelepítésére, miután az eredeti program során négyből két állat elpusztult.

Az új tervet be kell majd nyújtani jóváhagyásra a környezetvédelmi hatóságnak.

A PROJEKTNEK TARTALMAZNIA KELL, HOGY A VÁLLALAT (AZ ELŐÍRÁSOK ALAPJÁN) MIKÉNT FOGJA MEGOLDANI A CSINCSILLA KOLÓNIA ÁTTELEPÍTÉSÉT A BÁNYATERÜLETTŐL LEGALÁBB 5 KILOMÉTERRE.

A csincsillákkal kapcsolatos nehézségek ellenére a Gold Fields arról számolt be, hogy tartani szeretnék az eredeti tervüket, és 2023 elején már aranyat termelne a Salares Norte.

A jelenleg folyó bővítés eredményeként az éves kitermelési cél 2,8 millió unciára emelkedne

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5