Skip to main content

Millennium Tower dőlés süllyedés

San Francisco elhíresült felhőkarcolója, a Millennium Tower évente mintegy 7,5 centimétert dől az oldalára, valamint folyamatosan süllyed is – állapította meg a luxuslakástorony helyreállítását vezető mérnök.

Ha a süllyedés és a dőlés a jelenlegi tempóban folytatódik, az épület pár év alatt eljuthat addig a pontig, amikor a liftek és a vízvezetékek már nem működnek – tette hozzá Ron Hamburger.

hirdetés

A Millennium Towert 2009-ben avatták fel ünnepélyesen, a benne kialakított több mint 400 luxuslakás gyorsan elkelt, értesülések szerint összesen 750 millió dollárért (237 milliárd forint).

2016-ban azonban az épület már 40 centimétert süllyedt San Francisco zsúfolt pénzügyi negyedének puha talajába.

Az épület dőlését – amely a folyamatban lévő, a tervek szerint 100 millió dollárba kerülő javítás ellenére sem állt meg – a pisai ferde toronyéhoz hasonlítják. A lakástulajdonosok beperelték a torony tervezőit és építőit, a fejlesztők és a városi hatóságok egymásra hárították a felelősséget.

A per első szakaszában a lakók felhozták, hogy az akár 5,1 millió dollárért vásárolt ingatlanjuk értéke szinte nullára csökkent. 2020-ban titkos megállapodás jött létre, mely tartalmazott egy 100 millió dolláros helyreállítási tervet és a lakók becsült veszteségeinek kárpótlását.

A javításokat elkezdték, azonban a süllyedés és a dőlés folytatódott. Nyáron le is álltak a munkálatokkal, miután felfedezték, hogy az épület további 2,5 centimétert süllyedt. Az alapoknál mért 2,5 centiméteres dőlés a tetőnél már további 7,5 centimétert jelentett, ami odafent összesen már majdnem 56 centiméterre rúgott.

MOST A TETŐN MÁR 66 CENTIMÉTER DŐLÉST MÉRTEK.

Hamburger a városi hatóságoknak egy múlt heti meghallgatáson elmondta, az épület biztonságos, és a dőlés és a süllyedés megállításának, esetleg bizonyos mértékű visszafordításának legjobb módja 18 acéloszlop beillesztése az alapkőzetbe.

A többek között híres sportolók és a techóriások jómódú alkalmazottai lakta épület különlegességei a borpince, a vetítőterem és egy gomb, amely 15 percen belüli „mérnöki” segítséget ígér.

(via MTI)

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Millennium Tower. Fotó: Justin Sullivan / Getty Images

TOP 5