Skip to main content

Önellátó települések jönnek létre Somogyban. Kaposfő például megtermeli magának a zöldséget, gyümölcsöt. Az intézményei fűtését pedig a saját energiaültetvényükből oldanák meg, illetve brikettet is gyártanának. Szilvásszentmártonban pedig a kecsketej és a zöldségek eladásából tesznek szert bevételre, sőt a helyi őstermelőknek is bevételt biztosítanak.

Nagy a forgalom a szilvásszentmártoniak standjánál. Sokan visszajárnak és jó ötletnek tartják, hogy az önkormányzat a saját termékeit árulja.

- Van hébér körte az nagyon finom édes, tegnapi szedés. Van egy kevés rózsabarack. Van egy újfajta fekete paradicsomunk, ami hollandiából származik. Ugyanolyan édes, mint a rendes paradicsom, van csemegekukoricánk - mondta Benedek Györgyné.

1500 négyzetméteren termelnek közmunkásokkal zöldséget, gyümölcsöt. Hamarosan pedig 250 kecskéjük tejét is árulni fogják a Vásárcsarnokban. Havonta több mint 100 ezer forint hasznuk származik ebből. A tervek szerint az egész falut be szeretnék vonni a termelésbe.

- Összegyűjtjük a helyi őstermelőknek, a helyi családoknak az áruit, be fogjuk szállítani a kaposvári piacra és igazság szerint értékesíteni fogjuk mindenféle árrés, és haszon nélkül és azt az értéket fogja visszakapni a család, amit megtermelt, így segítve jövedelemszerzési lehetőségét - tájékoztatott Szilvásszentmárton polgármestere, Lengyel Gábor.

Kaposfőn már szedik a hagymát és a burgonyát. Ez a helyi konyhára megy, de a falubéli piacra is marad. A kert köré még a kerítést is helyben fonják. Sőt ebből az aprítékból brikettet gyártanak amivel az intézményeket fűtenék.  

- Az egyik célunk, hogy minél több embernek adjunk munkát, tehát minél több családnak a megélhetésést biztosítani. A másik pedig az, hogy olyan tevékenységeket választottunk, amely révén reményeink szerint ez a rendszer 3 év múlva önfenntartóvá válhat -  mondta a kaposfői polgármester, Sztányi Tibor.

Nemrég telepítették ezt az olasz nád energiaültetvényt. Ezzel is fűtenének. Kisasszondon 2,5 hektáron cirokot termesztenek és seprűüzemet is létrehoznak. Bárdudvarnokon pedig gyógynövényültetvényt telepítettek.

(És egy másik hír is Csór településéről. http://fmh.hu/hirek/20120719_csor_onkormanyzat_gazdalkodas#s=rss)

Forrás: http://kapos.hu/hirek/gazdasag/2012-07-18/egyre_tobb_falu_gondoskodik_onmagarol.html

Kép forrása: http://www.vasutallomasok.hu/hozzlist.php?o=531

TOP 5