Skip to main content

világ legértékesebb márkái Interbrand 

Az iPhone-gyártó Apple továbbra is a világ legértékesebb márkája - ez annak az Interbrand nemzetközi márkakutatásának az eredménye, amellyel minden évben összeállítja a „Legjobb globális márkák" rangsort. Az annak élén végzett Apple az elmúlt tizenkét hónapban 38 százalékkal, közel 323 milliárd dollárra növelte a márkaértékét.

A világ 100 legértékesebb márkájának listája, amelyet az Interbrand 21. alkalommal tett közzé,

hirdetés

A MÁRKÁÉRTÉKEK ELSŐ ÖSSZEHASONLÍTÁSA A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY TAVASZI KITÖRÉSE ÓTA.

"A válság megváltoztatta az emberek vásárlási szokásait, ami egyértelműen megmutatkozik a top 100-ban" - kommentálta Simon Thun, az Interbrand vezérigazgatója.

Az egyik legszembetűnőbb változás, hogy a kétszámjegyű növekedést elért top márkák kétharmadának Saját előfizetői modellje van - mondja Thun. Például az Apple már nem csak elektronikus eszközöket kínál, hanem egyre inkább komplex szórakoztatást, olyan szolgáltatásokkal, mint az Apple Music vagy az Arcade játék.

A csoport nemrég mutatta be az Apple Watch 2015-ös bevezetése óta a legfontosabb új termékét, ez pedig az „Apple One" előfizetés, amely 30 dollárba kerül, és az összes Apple szolgáltatást összekapcsolja. Thun meg van győződve arról, hogy ilyen modellekkel a vállalatok „valódi kapcsolatokat" építhetnek ki ügyfeleikkel, mellyel a márkák továbbra is fontosak maradhatnak a fogyasztóik számára.

Az alábbi táblázatban a márkaérték milliárd dollárban szerepel. Az élmezőnyben van a listára újonnan fellépő is.

legértékesebb vállalatok 2020 Interbrand 

FORRÁS: HANDELSBLATT.COM

A „Legjobb globális márkák" összeállításához olyan kulcsfontosságú pénzügyi adatokat használtak fel, mint az értékesítés és a piaci részesedés, de fontos a márka erőssége is. Ebben például azt mérik, hogy a márka mennyiben játszik nagyobb szerepet a vásárlási döntésben az ár vagy a termék jellemzői alapján. A márkatanácsadók ezt indexbe helyezik, és később kiszámítják a márka pénzbeli értékét is.

Az Apple után az Amazon szerepel az Interbrand lista második helyén,

60 SZÁZALÉKOS ARÁNYÁVAL A LEGERŐSEBB NÖVEKEDÉST PRODUKÁLTA VALAMENNYI MÁRKA KÖZÜL.

Az online kiskereskedő márkaértéke csaknem 201 milliárd dollár (61.757 milliárd forint).

Az Apple-hez hasonlóan az Amazon is számos szolgáltatást is kínál, amelyek célja az ügyfelek megtartása. A fizetős Prime tagság hozzáférést biztosít a felhasználóknak a zene- és videóajánlatokhoz, valamint olyan előnyökhöz, mint például a csomagjaik gyorsabb kiszállítása.

Még a Microsoftnál, az Interbrand rangsor harmadik helyezettjénél is 166 milliárd dollár értékben vannak olyan modellek, amelyek előfizetéses rendszerűek, ilyenek például a Word szövegszerkesztő program vagy a Microsoft videokonferenciái, melyekkel különösen a koronavírus-válság idején tudott előfizetőket szerezni a szoftveróriás. A márka értéke 53 százalékkal nőtt - ez a második legerősebb növekedést jelenti az idén.

A válság megváltoztatta az emberek viselkedését. Kevesebbet mennek ki és több időt töltenek otthon. Ez meghatározta a „Legjobb globális márkák" újoncait is, hiszen új a Facebook közösségi leányvállalata, az Instagram, valamint a Google leányvállalata, a YouTube és a Zoom is, mely egy videokonferencia-szolgáltató.

Olyan szórakoztatóipari szolgáltatók, mint a svéd zenei streaming Spotify, amelynek értéke 52 százalékkal emelkedett, vagy az amerikai video streaming úttörő, a Netflix, amely márkaértékét 41 százalékkal gyarapította, szintén profitáltak a válságból.

EZEK A MÁRKÁK OLYAN ÜZLETI MODELLRE ÉPÍTENEK, AMELYET KEVÉSBÉ A REKLÁMBEVÉTELEK, INKÁBB AZ ELŐFIZETÉSEK FINANSZÍROZNAK.

legnagyobb márkaemelkedések 2020 Interbrand 

FORRÁS: HANDELSBLATT.COM

"Számos német vállalat is igyekszik ebben az irányba haladni, elindítva saját előfizetői modelljét" - mondja Thun. Például ilyen a Mercedes-Benz, amely ismét a legdrágább - 49 milliárd dollár értékű - német márka. Néhány éve a saját mobil platformját is létrehozta „Mercedes Me" néven.

A márkaszakértő azonban elismeri, hogy a fizikai termékekkel gyakran nehezebb felépíteni az előfizetéses kapcsolatot, mint a digitális termékek esetében. De vannak kivételek. A Gillette borotvamárka termékeit elsősorban a kiskereskedelemben értékesítik, amelyet azonban súlyosan érintett a koronavírus-járvány.

A PIAC ÚJ SZEREPLŐJE VISZONT PROFITÁLT EBBŐL: A KALIFORNIAI DOLLAR SHAVE CLUB A BOROTVÁKAT HAVONTA, POSTAI ÚTON JUTTATJA EL A VÁSÁRLÓIHOZ

és további ápolószereket is kínál házhozszállítással.

A lista hagyományos vállalatokat is tartalmaz, melyek közül leginkább az amerikai General Electric márkaértéke esett vissza, 30 százalékkal. Még a Canon, a digitális fényképezés egykori úttörője is 15 százalékos márkaérték-esést produkált.

A legerősebb vesztesek listáján szerepel az a vállalat is, amely évek óta büszkén vezeti a „Legjobb globális márkákat": ez pedig az italgyártó Coca-Cola, mely idén márkaértékének tíz százalékát veszítette el, és csaknem 57 milliárd dollárral a hatodik helyre került a tavalyi ötödikről.

a legnagyobb márkaesések 2020 Interbrand 

FORRÁS: HANDELSBLATT.COM

A válság ellenére a rangsorban szereplő márkák összértéke 9,2 százalékkal nőtt az idén.

EZ ELTÉR A 2008-AS PÉNZÜGYI-GAZDASÁGI VÁLSÁGTÓL.

Abban az időben a 100 legdrágább márka összértéke először négy százalékkal zsugorodott. A szakértők ezt a digitális üzleti modellek lényegesen nagyobb arányával magyarázzák.

"Azok a márkák, amelyek jobban foglalkoznak olyan jövőbeli kérdésekkel, mint a fenntarthatóság és a sokszínűség, kevesebbet veszítenek értékükből"

- mondja Thun. A fogyasztók elvárásai folyamatosan emelkednek. "A vállalatoknak gyorsabban kell reagálniuk erre."

A rangsor egy év alatti változását tekintve, a tavalyi harmadik helyről a másodikra ugrott az Amazon, míg a tavalyi negyedik helyről a harmadikra jött föl a Microsoft. A tavalyi második helyről a negyedikre csúszott vissza a Google, márkaértéke 1 százalékkal, 165,4 milliárd dollárra csökkent.

A tavaly hatodik Samsung az ötödik lett, márkaértéke 2 százalékkal, 62,3 milliárd dollárra emelkedett. A 7-10. helyen nincs változás, de mindegyik márka értéke csökkent, a Toyota 51,6 milliárd dolláros márkaértéke 8 százalékkal esett, a Mercedes-Benz 49,3 milliárd dolláros márkaértéke 3 százalékkal, a McDonald's 42,8 milliárd dolláros márkaértéke 6 százalékkal, míg a Disney új márkaértéke 40,8 milliárd dollár, mely 8 százalékkal alacsonyabb a tavalyihoz képest.

EZ A TÍZ CÉG ADTA A SZÁZAS LISTÁN SZEREPLŐ VÁLLALATOK MÁRKAÉRTÉKÉNEK A FELÉT.

A százas listán tavalyhoz képest a Spotify lépett előre a legnagyobbat, a 92. helyről a 70.-re, márkaértéke 52 százalékkal, 8,4 milliárd dollárra nőtt. A második legnagyobb kiugrást a Netflix érte el, a lista 41. helyére került a tavalyi 65.-ről, márkaértéke 41 százalékkal, 12,67 milliárd dollárra emelkedett.

Két év kihagyás után ismét felkerült a százas listára a Tesla, amely rögtön a 40. helyre került 12,8 milliárd dolláros márkaértékkel.

IDÉN MÁR EGYETLEN OLAJVÁLLALAT SEM SZEREPELT A SZÁZAS LISTÁN,

a tavaly az ágazatot egyedüliként képviselő, 97. helyen álló Shell is elbúcsúzott az első 100 helytől.

A százas rangsorban szereplő cégek együttes márkaértéke 2336 milliárd dollár, ami 9 százalékkal több tavalyhoz képest.

Forrás: MTI, Handelsblatt

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pikist.com 

TOP 5