Skip to main content

Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása (VP2-4.1.8-21) Gordius Kft. 

A mezőgazdaság aktuális pályázati lehetőségei közül nagyon népszerűnek számít a gazdálkodók körében a „Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása (VP2-4.1.8-21)” című kiírás.

A precíziós gazdálkodást érintő technológiai beszerzéseket segítő pályázati lehetőségről tartottak webkonferenciát a közelmúltban Halász- Kiss Dóra és Hancs Hanna, a Gordius Solutions Tender Kft. pályázati szakértői. 

Az alábbiakban összefoglaljuk a webkonferencia során elhangzott tudnivalókat, ami segítség lehet azok számára is, akik eddig csak keveset hallottak a pályázat részleteiről.

A szakértők beszéltek arról, milyen nehézségek adódhatnak a folyamatban és konkrétan részletezték, mire lehet valójában pályázni, milyen mértékű támogatást lehet nyerni.

Százmilliárd forint keretösszeggel hirdették meg a pályázati lehetőséget precíziós gazdálkodást segítő technológiai beszerzésére. A pályázat esetében 1000-1500 nyertes pályázatra lehet számítani. A pályázók 5 és maximum 250 millió forint közötti összeget igényelhetnek. Elhangzott, hogy a támogatás mértéke 40-70% között mozoghat, de átlagosan 50-60 %-os támogatási mértékkel lehet kalkulálni az önerő mellett.

A pályázatokat hat szakaszban, a tervek szerint július 26-tól - 2021. november 19-ig lehet majd benyújtani, azonban a szakértők hozzátették, a keretösszeg korántsem biztos, hogy a végső határidőig kitart. - Ezért aki számolna ezzel a pályázati lehetőséggel és megfelel a feltételeknek, annak nem ajánlott késlekednie a benyújtással.

A pályázatban való részvétel alapvető feltételeit ismertették a szakértők

A pályázatban azok a mezőgazdasági termelők vehetnek részt, akiknek bevételük legalább 50%-a mezőgazdasági tevékenységből származik, akik az előző teljes lezárt üzleti évben (2020), fiatal mezőgazdasági termelő esetében (41 év alatt) lezárt üzleti évben legalább 6.000 euró STÉ üzemmérettel rendelkeznek. Ezen kívül szükséges az üzemméret meghatározása, STÉ és árbevétel igazolása. STÉ kalkulátort itt talál.

Halász- Kiss Dóra Hancs Hanna precíziós gazdálkodás pályázat Gordius Kft.

A szakértők ismertették a lehetőségeket is, mire nyújtható be a pályázat.

Megjegyezték, minden gépnél fontos lesz, hogy helyspecifikus illetve precíziós munkavégzésre alkalmasak legyenek. - Ide sorolhatjuk a különböző erőgépeket, traktorokat, kombájnokat és betakarítógépeket, valamint a permetezőgépeket és a sorközművelő eszközöket is.

Hangsúlyozták, vannak azonban eszközök, amelyek nem támogathatók a pályázatban, ilyen azon talajművelő munkagépek, amelyek nem járulnak hozzá a talajkímélő műveléshez, valamint a munkájuk alapján nem sorolhatók a precíziós eszközök közé. - Ide tartoznak például az ekék, boronák, hengerek, simítók vagy akár talajmarók. Azonban a pályázat keretében igényelhetők infokommunikációs és döntéstámogató eszközök is.

A szakértők kiemelték még azt is, hogy vannak a pályázatban kötelezendően megvalósítandó tevékenységek is. Ezeknek minimum 7%-ot ki kell tennie az összes elszámolható költségből.

Ide tartoznak az alábbiak:

• Precíziós, georeferált talajmintavétel és az ahhoz kapcsolódó tanácsadási szolgáltatások.

• Agrometeorológiai növényvédelmi előrejelzések készítése és az ahhoz kapcsolódó tanácsadási szolgáltatások

• Műholdas és földközeli távérzékelési adatok beszerzése és elemzése és az ahhoz kapcsolódó tanácsadási szolgáltatások.

• Menedzsment-zónák lehatárolása különféle eljárásokra alapozva és az ahhoz kapcsolódó tanácsadási szolgáltatások igénybevétele.

 • Differenciált anyagkijuttatási tervek és térképek készítése és az ahhoz kapcsolódó tanácsadási szolgáltatások igénybevétele.

• A precíziós gazdálkodásra történő átálláshoz kapcsolódó képzések, oktatások támogatása.

A szakértői javaslat az volt, hogy mindenki próbáljon olyan céggel szerződni, ahol a felsoroltakat egy komplex szolgáltatási csomagban tudják nyújtani, hiszen sokkal könnyebb dolga lesz a pályázónak, ha nem 4-5 helyre kell benyújtani árajánlatkérést, csak egy helyen fog szerződni.

Halász-Kis Dóra felhívta a figyelmet arra is, hogy a pályázat ugyan utófinanszírozott formában működik, de van lehetőség előleg igénylésére. - Ahol pedig finanszírozási nehézségek vannak az önerő előteremtésével, nekik is tud segítséget nyújtani a Gordius Solutions Tender Kft. partnerei révén.

A műszaki és szakmai elvárások kapcsán a következőket emelték ki:

a projekt tárgya nem adható el, nem adható bérbe, ha működésképtelenné válik vagy ellopják, akkor cserélni kell

kizárólag első üzembehelyezésű, legfeljebb két éve gyártott gépek, technológiai berendezések beszerzése és beépítése támogatható

három, egymástól és a támogatást igénylőtől független forgalmazótól/gyártótól származó, azonos műszaki paraméterekkel rendelkező precíziós/helyspecifikus működésre alkalmas gépre, eszközre vonatkozó, magyar nyelvű árajánlat

Részletesen ismertették az eszközbeszerzés esetében a darabszám és az összeg megkötéseket is.

A felsorolás úgy szólt, hogy:

 •Legfeljebb két darab traktor: max.(együttesen nettó) 40 millió Ft.

 • Legfeljebb egy darab önjáró permetezőgép.

• Legfeljebb egy darab szemestermény-betakarításra alkalmas kombájn, max. 50 millió Ft.

• Egy darab drón, egy darab táblagép, egy darab laptop - vagy a laptop helyett egy darab asztali számítógép - szerezhető be.

 • Táblagépek esetében elvárás, hogy a képátmérője minimum 8” – maximum 11,5” (coll) legyen. (Az asztali számítógéphez tartozó monitor és/vagy laptop képernyő méretére vonatkozóan nincs megkötés.)

A részletes ismertetést követően a felmerülő kérdésekre válaszoltak a szakértők, melyek közül idézünk hármat alább ízelítőül. A teljes webinárium visszanézhető a Gordius Solutiuns Tender Kft. Faceboook oldalán!  A pályázattal kapcsolatban egyéb információt itt talál.

Három felmerülő kérdés a pályázati lehetőséggel kapcsolatban

A Gordius Solutions Tender Kft. pályázati tanácsadója  Halász-Kiss Dóra  válaszol!

Mi van abban az esetben, ha a fenntartási időszak alatt csökken a statisztikai létszám és nem tudom pótolni? 

Ilyenkor arányos visszafizetés történik egy szankciós lista alapján. Ezt ugyan még nem tették közzé, de ebben lehet majd megnézni, hogy a hibától függően a támogatásból milyen mértékben kell visszafizetni.

Permetező drón bekerülhet-e a pályázatba? 

Mivel a jelenlegi jogszabályi környezet nem teszi lehetővé a permetező drónok használatát, így nem is támogatott, csak felderítő drón szerepelhet a pályázatban. Bízunk benne, hogy a későbbiekben ez változni fog.

Mellékállású őstermelőként pályázhatok-e? 

Ugyan nincs benne a kiírásban, de lehet pályázni mellékállású őstermelőként is. Itt a fő kérdés, hogy megvan-e ebben az esetben a szükséges üzemméret a 6000 STÉ.

További kérdése lenne a pályázattal kapcsolatban? Forduljon bizalommal a Gordius Solutions Tender Kft. pályázati tanácsadójához Halász- Kiss Dóra áll rendelkezésére.

A pályázati tanácsadó kifejtette még azt is, miszerint fontos követelmény a pályázat beadása kapcsán, hogy az ügyfél kellő önerővel rendelkezzen, enélkül ugyanis nem lehet érvényesen pályázni. Halász-Kiss Dóra kifejtette, a tapasztalatok szerint a pályázók részben hitelből fedezik az önerőt, ezért fontos a pályázati feltételek első alkalommal történő egyeztetése során már a hitelfeltételekkel kapcsolatban is érdeklődni. 

Ha tájékozódni kíván, forduljon bizalommal a BK Pénzügyi Tanácsadó Kft-hez. Írjon üzenetet Messengeren vagy levelet a cég Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címére. A tájékoztatás ingyenes.

precíziós gazdálkodás pályázat Gordius Kft.

Az Agrárminisztérium is nyilatkozott nemrég

Magyarországon a precíziós fejlesztésekre való fogékonyságot az is jelzi, hogy idén hazánkban 26 ország 116 előadójának részvételével július 19-22. között került megrendezésre Budapesten a 13. Európai Precíziós Gazdálkodási Konferencia (ECPA).

A rendezvény hétfői megnyitójában Feldman Zsolt az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára úgy fogalmazott, hogy Magyarországon a precíziós gazdálkodást elsősorban a 40 évnél fiatalabb, felsőfokú végzettséggel rendelkező gazdálkodók alkalmazzák, így a precíziós technológiák sikere részben a generációváltás sikerétől is függ.

Feldman Zsolt a 13. Európai Precíziós Gazdálkodási Konferencia megnyitó beszédében hozzátette: mindent meg kell tenni annak érdekében is, hogy a gazdálkodók között – gazdálkodói mérettől és ágazattól függetlenül – ne alakulhasson ki digitális szakadék. Ezért hirdettek 100 milliárd forint keretösszeggel egy olyan pályázati lehetőséget, amely a mezőgazdasági termelés számára precíziós gazdálkodás technológiai beszerzését támogatja – közölte az államtitkár.

Feldman Zsolt szerint a precíziós és a digitális technológia alkalmazása olyan célok eléréséhez ad eszközöket, mint például a jövedelmező és eredményes termelés, a piaci versenyben való sikeres részvétel, összhang teremtése a gazdálkodás és a természeti környezet között, az erőforrások, különösen a termőföld fenntartható hasznosítása.

Kiemelte, hisznek abban, hogy a magyar és az európai élelmiszergazdaságban rejlő tartalékok jobb kiaknázásában óriásai szerepe van a precíziós technológiáknak. Ezek gyakorlatban történő sikeres alkalmazása, a termelés hozzáadott értékének növelésében, a termelékenység fokozásában és a versenyképesség erősítésében ugyanúgy kulcsfontosságú, mint a környezetvédelmi és klímapolitikai célok megvalósításában.

Feldman Zsolt közölte, mindezek miatt a kormány összehangolt munkát folytat, hogy a digitalizáció a teljes agráriumban, a teljes élelmiszeriparban elterjedjen. Példaként említette, hogy 2019-ben külön digitális stratégiája is született az agráriumnak, szinte elsőként Európában és készül az élelmiszeriparé is.

Forrás: Gordius - Képek: Gordius/Shutterstock

Sajtóközlemény - Hirdetés (X)

TOP 5