Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

Discovery Channel aszteroida becsapódás YouTube 

A legvadabb filmrendezők képzeletét is felülmúlja az eseménysor, amelyet egy több kilométer átmérőjű kisbolygó becsapódása okozna a Földünkön. Az alábbi, Discovery Channel által közzétett animáció egy ilyen katasztrófa fő lépéseit mutatja be.

Az igen nyomasztó, de nagyszerűen elkészített animáció egy viszonylag nagyméretű, közel 500 kilométeres kisbolygó becsapódásakor lezajló eseményeket szemlélteti.

A film elején a Földünkhöz közel kerülő kisbolygó árnyéka hatalmas foltként vonul bolygónk felett. Majd belép a légkörbe, és eléri a felszínt.

Ekkor hatalmas lökéshullám kezd tágulni bolygónkon, és a robbanás nyomán rengeteg kőzet repül ki a kéreg felső, közel 10 kilométer vastag részéből.

A HIPERSZONIKUS SEBESSÉGGEL, A HANGNÁL IS SOKSZOR GYORSABBAN HALADÓ LÖKÉSHULLÁM NYOMÁN SZÉLESEDIK AZ ÓRIÁSKRÁTER.

Rengeteg kőzetanyag, továbbá a Világtenger vizének, valamint a légköri gázoknak jelentős része az űrbe távozik.

A kirepült izzó kőzettömeg egy része tüzes esőként hullik vissza a felszínre, és tovább fokozza a pusztítást. A kráter kerületén az anyag egy része megolvad, emellett a lökéshullám bolygónkon körbehaladva letarolja a felszínt.

EGY EKKORA, SŐT MÁR EGY JÓVAL KISEBB, KÖRÜLBELÜL 5-10 KILOMÉTERES ÉGITEST IS GLOBÁLIS KATASZTRÓFÁT OKOZNA, TEHÁT A ROBBANÁS KÖVETKEZMÉNYEI AZ EGÉSZ FÖLDET ÉRINTENÉK.

Az élőlények zöme elpusztul - ha maradnak is túlélők, azok feltehetőleg olyan mikrobák lennének, amelyek a felszín alatt élnek.

SZERENCSÉRE ILYEN NAGY BECSAPÓDÁSOK MA MÁR CSAK ELVÉTVE TÖRTÉNNEK, AZONBAN A NAPRENDSZER KELETKEZÉSÉNEK IDŐSZAKÁBAN TÖBBSZÖR IS ELŐFORDULTAK.

A jelek alapján a kezdeti időszakot követően is volt néhány alkalom, amikor hasonlóan nagy katasztrófát okozhatott egy becsapódás a Földön.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: Discovery Channel - YouTube