Skip to main content

A Magyar Gasztronómiai Egyesület április 7-én tartotta éves találkozóját, ahol megalapították az Aranyszalag Minőség tanúsítványt, amelyet a valóban kiváló minőségű hazai termékek kaphatnak majd meg. Egyelőre kilenc szerepel a listán, amely ha bővül, az csak nekünk jó.

Aki a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) elnökét, a magyar Gault&Millau étteremkalauz főszerkesztőjét, Molnár B. Tamást akár csak hallomásból ismeri, nem nagyon lepődött meg azon a bejelentésén, hogy kibomlik a legkíválóbb élelmiszer-alapanyagoknak járó Aranyszalag. Hogy miért pont arany, azt nem tudjuk, de miért ne lenne az? Minden versenyben arany jár a legjobbaknak.

Molnár B.-nek lassan mindenről ugyanaz jut eszébe: a minőség, pontosabban az alapanyagok minősége. Még akkor is, amikor blogján, a Bűvös szakácson éppen egy éve "babszabályokat" alkotott. Az asturiai fehér babból készülő véres hurkás fabada és a magyar körmös bab recipéje között is mindenesetre megeresztett egy dörgedelmet a hiányzó hazai minőséggarancia rendszerről. Utalva egyes megátalkodott kereskedőkre, akik összekeverik a különböző évjáratú babokat és lelkiismeretlen előállítókra, akik viszont húsilag a gyorspácolás vagy éppenséggel a túlfüstölés vétségét követik el.

Hogy nem babra megy a játék, azt a legutóbbi hónapok eseményei is bizonyították. A Bocuse d'Orlyoni döntőjében az első tíz közé került Széll Tamás séf felkészülésekor nagyon kevés hazai alapanyagot tudtak használni. "Még egyforma méretű gyöngyhagymát is külföldről kellett szerezni" hangzott el az MGE 7-i találkozóján. "Nekünk valóban kiváló hazai termékekre van égető szükségünk. Mert a gasztronómia, akár a bor, terroirfüggő [értsd: önálló karakterrel rendelkező vidék, termőterület - szerk.]. Márpedig a kevés valóban kiváló magyar terméknek ma sem rokona, sem ismerőse, sőt, egyáltalában senkije sincs, aki gondját viselné. Ezért az MGE a mai napon megalapítja az Aranyszalag minőségi tanúsítványt. Ezzel szeretnénk mindazokat támogatni, akik ma bele mernek fogni minőségi termékek előállításába" - jelentette be Molnár B.

Az Aranyszalag esélyesek értékelésére az ország legjobb séfjeit, konyhafőnőkeit kérte fel az egyesület. Ki más tudhatná náluk jobban, hogy mi is az igazi minőség, mely ételalapanyagok a legkiválóbbak? Az egyesület jóvoltából az első kilenc jelölt mindenestre már megvan:

  1. a Zselicvad prémium jelzésű vadhúsai,
  2. a bajai Tetrabbit szabadtartású nyulai,
  3. a kisvárdai MasterGood szabadtartású csirkéi,
  4. a Gódor András levegőn szárított mangalicasonkája,
  5. a Rózsavölgyi Csokoládé (Venezuela Carenero),
  6. a Kiss család bezdáni paprikája,
  7. a Brunner méhészet mézei,
  8. a Balla Enikő és Molnár János kecskesajtjai.

A sorban a 9. a parajdi bányasó, úgyis mint erdélyi magyar alapanyag.

A jelöltek listája remélhetőleg bővülni fog majd, azoknak a jóvoltából, akik szándékuk szerint éppen új örökséget próbálnak teremteni a következő generációknak. S akik legyenek bár legjobbjai a hivatásuknak, szakmájuknak, mégis csak civilek. Hiszen itt nem hivatalos állami, kormányzati kezdeményezésről, rendszerről, adminisztratív címkézésről, hungarikumozásról van szó. Hanem olyasféle minőséggarancia meghonosításáról, mint a híres, francia Label Rouge (Vörös címke) vagy a németek Feinheimisch (Hazai ínyenc,avagy Jó hazai) jelzése.

Mindkettőt kézműves termelők, manufaktúrák, szakácsok, gasztronomusok alapitották. A nyugati előfutárok már több évtizedes múltra tekintenek vissza, és bár együttmüködnek a hivatalos szervekkel, az illetékes tárcákkal, mégis önjáróak és önállóak. Nem adnak eredetvédelmet, de még véletlenül sem téveszthetők össze a tömegtermékek védjegyezésével. Jelzéseik a mindenkori felelős, minőségi termelést garantálják, viszont nem jelentenek örökbérletet. A minőségromlás legkisebb jelére bármikor elveszthetők.

Hát, most nálunk is valami ilyesmi felé tekeredik az Aranyszalag. Az alapítók azt remélik, hogy a civil szakmai kezdeményezés garantálja a hitelességet. A bejelentéshez azonban nem adtak köretként pontos paramétereket, hogy mi alapján kerülhet fel valaki a dícsőségfalra. Azt persze mindannyian tudjuk, hogy a mesterséges ízfokozók, színezékek, tartósítószerek, simlizések, mutyizások aligha hoznak babérokat. No de hol vannak a pontos irányelvek? Egy minőségtanúsítási rendszerhez precíz iránymutatásra lesz szükség, és egy szankcióképes egyesületre.

Az utóbbit az MGE szerint az MGE látja el: "ez a tanúsítvány nem hitbizomány lesz, ha letűnik a minőség, eltűnik a szalag." Már csak a paraméterek listája maradt hátra. Annyit tudunk, hogy felvette a kapcsolatot az egyesülettel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Forrás: http://hvg.hu/elet/20130410_Aranyszalag_a_legjobb_hazaiaknak

Kép forrása: http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/igy-nez-ki-a-sonkamester-verseny-2088261

TOP 5