Skip to main content

Bár az időjárás megviccelt minket és így elhúzódik az eper érése ebben az évben, mégis érdemes kivárni azt az időszakot, amikor a legolcsóbb a finom gyümölcs, és Szedd Magad Akcióban bevásárolni annyit, hogy abból lekvár mellett szörpöt is lehessen készíteni. Az aprónépek uis igen nagy előszeretettel fogyasztják télen e finomságot, akkor, amikor csak boltban tudnánk megvenni a sokszor agyoncukrozott és egyre gyakrabban igen gyatra minőségű változatokat. A bolti változatokkal tulajdonképpen az a probléma, hogy az össztartalomnak legfeljebb a 30 % a gyümölcs, illetve nem tudjuk, hogy az eper (vagy más gyümölcs) valójában honnan is származik, mennyire volt vegyszerrel kezelve, és az milyen mértékben van jelen a késztermékben.

Tehát nincs is annál finomabb, - ahogy antalvali.com is írja -, mint saját kézzel, otthon elkészíteni az íncsiklandozó finomságokat. Magunk fűszerezhetjük, sőt, tartósítószer, színezék, adalékok, és – a közhiedelemmel ellentétben – cukor hozzáadása nélkül is előállíthatunk szörpöt vagy lekvárt, hisz pár száz éve, amikor még nem ismerték a cukrot, minden szörp csak a színtiszta gyümölcs befőzésével készült - természetesen tartósítószer nélkül. Mindehhez csak egy kis odafigyelésre és időre van szükség. Ha mégsem találod elég édesnek a lekvárt, akkor felbontás után mézzel keverheted ízlés szerint.

Néhány alapvető szabály

Már az alapanyagok kiválasztására is különös gondot kell fordítanunk, ugyanis a túlságosan erjedt, romlott darabok több órás munkákat és rengeteg finomságot tehetnek tönkre; igyekezzünk tehát érett, de még nem erjedő gyümölcsöt vásárolni, szedni. Érdemes a szezon végén hozzálátni a munkához, hiszen ekkor zamatosabb, nagyobb a cukor- és vitamintartalmú alapanyagokkal dolgozhatunk. Ha mindenképpen valamiféle "édesítőszerrel" szeretnénk elkészíteni a lekvárt, vagy egyszerűen nem elég édes a gyümölcs, a finomított kristálycukor helyett használjunk inkább mézet vagy finomítatlan bio nádcukrot, de ezt inkább utólag adjuk hozzá, amikor fogyasztás céljából felbontjuk az üveget, ugyanis az állás során időarányosan édesedik a szörp. Az antalvalis bionomközösség véleménye szerint, ha megfelelően érett gyümölcsöt használunk, akkor semmilyen édesítőszerre nincs szükség, mivel a gyümölcsben a befőzés közben koncentrálódik a természetes cukortartalom.

Tartósság, tartósítószer nélkül

Sokan úgy gondolják, hogy a tartósítószer nélküli szörpökbe azért kell sok cukor, a cukor nélküli szörpökbe pedig azért kell sok tartósítószer, hogy elálljanak. Nos, ezt szeretném megcáfolni, ugyanis évtizedek óta cukor és tartósítószer nélkül teszem el a szörpöket, és soha nem romlott meg egyik sem! 

A titok nyitja az üvegek fertőtlenítésében és a kész szörpök légmentesítésében rejlik.

Ha vegyszermentes finomságot szeretnénk készíteni, nagy gondot kell fordítanunk az üvegek forró vízzel (vagy esetleg alkohollal), majd grépfruitmag kivonattal és/vagy ezüstkolloiddal történő fertőtlenítésére, azaz a csírátlanításra. Ennek hiányában a különféle gombák és baktériumok hatására több órás munkánk egykönnyen a penész martalékává válhat. Nagyon lényeges, hogy a kiválasztott, teljesen ép, jól záródó üvegeket mosószerrel (lehetőleg környezetbaráttal!) mossuk el, öblítsük ki, majd egy arra alkalmas lábasba töltsünk vizet, és ebben forraljuk az üvegeket, valamint fedőiket legalább negyed óráig. Majd spricceljük be őket ezüstkolloiddal vagy GrapeVital oldattal, hogy minden káros mikroorganizmus elpusztuljon. A fertőtlenítés befejeztével csöpögtessük le az üvegeket, de eszünkbe ne jusson eltörölgetni, hiszen így nemkívánatos anyagok is belekerülhetnek.

A szörp elkészítésének elviekben három módja ismert:

Nyers szörpök

A nyers változat során a gyümölcsöket egy speciális gyümölcsdarálóval (a magokat különválasztja) daráljuk le. Ha nincsen ilyen darálónk, nem kell kétségbe esni, nyugodtan használhatjuk a paradicsomdarálót is, (de ebben az esetben aki nem szereti a magokat a szörpben érdemes szűrőn átszűrnie a kész levet). A darálás után létrejött gyümölcsléhez adjunk 0,5-0,7 liter forralt vizet (lehűtve) és gyümölcs fajtánként 1 kg gyümölcsre vonatkoztatva 0,2-0,4kg nádcukrot/mézet. Minél édesebb a gyümölcs annál, kevesebb nádcukrot/mézet kell hozzáadni. Egy napig hagyjuk hűvös helyen pihenni, és néha kevergessük meg, hogy jól feloldódjon a cukor. Másnap töltsük sterilizált üvegekbe, amit celofánnal zárjunk le, úgy, hogy a két benedvesített celofán közé tegyünk egy pici tartósítót (így nem érintkezik a lével). Nyersen a legtöbb hasznos anyag benne marad és még télen is élvezhetjük.

Főzött szörp

A főzött változatnál nem kell darálni a gyümölcsöket, de érdemes őket összetörni (hogy lecsökkentsük a „főzési időt”). Az elkészült sűrű gyümölcsmasszához adjunk 0,7-1 liter vizet és gyümölcs fajtánként 1 kg gyümölcsre vonatkoztatva 0,2-0,4kg nádcukrot/mézet. Utána lassú tűzőn forraljuk fel, és forrástól számított 5 perc múlva kezdjük el a sterilizált üvegekbe tölteni, amiket az üveg eredeti fém (nem műanyag) kupakjaikkal zárjunk le. Az üvegeket érdemes 5 percig a feje tetejére állítani a vákuum kialakítása érdekében, majd száraz dunsztba helyezni.

A variációk száma szinte végtelen. Annyiféle gyümölcsöt kombinálunk össze, amennyi csak jólesik, és úgy ízesítjük, fűszerezzük, ahogy nem szégyelljük.

Fagyasztott szörpök

Véleményem szerint a szörpkészítés legegyszerűbb módja a fagyasztás. Ebben a formában marad meg a gyümölcs tápanyag és vitamin tartalma a leginkább, ellentétben a főzött és cukrozott szörpökkel.

Turmixoljuk össze és csöpögtessük ki, vagy préseljük, centrifugázzuk ki a gyümölcsöt. Fagyasszuk le jégkockakészítőbe (lehet kapni előre gyártott jégkocka készítő zacskókat, ez a legpraktikusabb), amelyből ízlés szerint adagolhatunk a poharunkba 1-3 kockányit, amit felengedünk vízzel. Ha nem elég édes, akkor utólag frissen keverhetünk bele mézet, xilitet, steviát, juharszirupot, ki mit szeret jobban.

Forrás: Kincses Fanni receptjeinek az átdolgozásával, forrás: vitaminsziget.hu

Forrás: http://antalvali.com/boszorkanykonyha/eheto/tartositoszer_nelkuli_finomsagok_lekvar_szorp

Kép forrása: http://laylita.com/recipes/2012/06/08/strawberry-lemonade/

TOP 5