Skip to main content

„…mert gyalázat, hogy a szódabikarbónánkat készül elvenni tőlünk az EU.” De tényleg így van ez?

Micsoda nemzeti vágta lett a románok által bedobott mics-ügyből.

Szeretem az olyan, forrásmegjelölés nélküli írásokat, amelyek az EU állítólagos intézkedéseivel szemben, nemzeti hevülettel – a tények ismertetése (ismerete?) nélkül riogatnak. Bizonyára sokan emlékeznek még arra, amikor a fél ország attól rettegett, hogy a labancok miatt nem lehet majd mákosgubát enni, aztán jöttek azzal, hogy az EU betiltja a gyógynövényeket (2011-es hírharsona), most pedig kedvenc közösségi oldalamon jön szembe velem a hír, ezrek osztják és lájkolják, hogy nélkülözhetetlen és őshonos konyhai matériánkat, a szódabikarbónát is el akarják venni tőlünk.

A magyar nőkhöz címzett honlapon tényleg nem kevesebbet állítanak, minthogy „az Európai Bizottság betiltja több tartósítószer, így a szódabikarbóna élelmiszer-adalékanyagként való felhasználását. Nyilvánvaló, hogy ismét egy olyan intézkedésre kerül sor, amely amellett, hogy gazdasági hátrányt okoz, hagyományokat nem tisztelve, lehetetlenné teszi nemzetek ételspecialitásának elkészítését.”

Gyorsan utánakeres: mi van?

És tényleg: micsoda kavarás, zagyvaság honol a nemzeti ütőerekben, magyar nők fórumain, szkíta motorosok honlapjain… micsoda nemzeti vágta lett ebből a románok által bedobott mics-ügyből. Merthogy az egész botrány a román nemzeti húsipar egyik húzótermékén bukott ki, és most azt védelmezi mind ki magyar.

A fórumozók mindenesetre rémeket látnak, és a betiltás jeleként értékelik, hogy sem a boltban sem a patikákban nincs már szódabikarbóna. Utánanéztem, Szombathelyen van.

A szódabikarbónás mics tényleg veszélybe került

Ami biztos, hogy az ortodox húsvét hírszegény hetében nagy riadalmat keltett Romániában, hogy a nemzeti eledelüknek számító mititeit (vagy micit) betilthatja az Európai Bizottság, mert az nem felel meg a brüsszeli élelmiszer-biztonsági normáknak. A mics ugyanis szódabikarbónát tartalmaz, ez adja a kolbászkák jellegzetesen ruganyos állagát. (A termékből évi 22 ezer tonna fogy Romániában – nem piskóta.)

Ahogy kibetűzgettem a neten, szó sincs arról, hogy eztán betiltanák úgy ahogy van a szódabikarbónát, hanem csak arról folyik a vita, hogy az EU szabályozni kívánja az olyan húskészítmények (!!!!) eladását (hangsúlyozom: húskészítmények) amelyek nátrium-bikarbonátot tartalmaznak. (Június elsejétől ugyanis a szódabikarbónát húskészítményekben megtiltott tartósítószerek és antioxidánsok közé sorolják).

Valószínűleg maradhat a mics olyannak, amilyennek szeretik

Az Európai Unió azonban elfogadhatja a román Ponta-kabinet azon kezdeményezését, miszerint a micset nemzeti ételként védik le. Ezt nemrég Frederic Vincent, az egészségügyért és fogyasztópolitikáért felelős EU-biztos jelentette ki.

Apropó, miért kell szódabikarbóna a micsbe?

A mics nyersen ledarált marhahús, sertéscomb bárányhús és fűszerek keveréke, a szódabikarbóna lágyítja, tartósítja a nyers húst, attól válik roppanóssá. Más kérdés, hogy veszélye többek között nem is fogyasztásában rejlik, hanem például abban, hogy állítólag a szódabikarbónával remekül el lehet nyomni a rohadó hús jellegzetes, ám nem éppen kellemes szagát.

Egy biztos, mi magyar anyák megnyugodhatunk: ahogy nagyanyáink, ha ipari méretekben nem akarunk nyers húsos kolbászkákat árulni, nyugodtan vásárolhatunk eztán is szódabikarbónát, bevehetjük gyomorégésre, súrolhatunk vele kádat, és dobhatunk belőle sütőpor helyett a muffinos masszába.

Pár napja, telefonos megkeresés után hivatalos levélben fordultunk az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézethez. A válaszra azóta is várunk. (Ha megkapjuk, azonnal kitesszük honlapunkra.) Addig is az alábbi kérdéseket tettük fel:

- Valóban készül-e arra az EB, hogy betiltsa a szódabikarbónát? Ha betiltják, csak hús-készítményekben, vagy tényleg élelmiszerboltokban és patikákban sem lehet majd kapni?

- Mi a magyarázat, miért? Szabad vagy nem szabad húskészítményekben használni? És ha nem, akkor miért nem?

- Káros-e vagy egészséges (milyen mértékben) a szódabikarbóna élelmiszerekben történő felhasználása? Például, ha sütőpor helyett használjuk, gyomorégésre vagy fogmosáshoz?

- Olyan információkat is olvasni, miszerint a húskészítményekben a szódabikarbóna azért veszélyes, mert remekül el lehet nyomni vele a rohadó hús jellegzetes, ám nem éppen kellemes szagát. Igaz ez?

Forrás: http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/mi_a_baj_a_szodabikarbonaval_betiltjak

TOP 5