Skip to main content

Áprilistól novemberig tart a gombakedvelők tevékeny időszaka: ilyenkor szedhetők az erdőn, mezőn fejlődő finom gombafajok. De vajon tényleg nem tudjuk megemészteni, és el kéne kerülnünk a fogyasztását, vagy mindez csak tévedés? A Life.hu ennek járt utána.

Értékes, ám nehezen emészthető

Grillezve, rántva, pépesítve, szárítva vagy nyersen - a gombát számtalan módon fogyaszthatjuk. Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, fehérjéi az összes esszenciális aminosavat tartalmazzák, zsír- és glükóztartalma szinte alig van, így a fogyókúrázók egyik kedvence: száz gramm gomba mindössze 20-40 kalóriát tartalmaz. Mindezek ellenére kitintartalma miatt - ugyanez az anyag adja a bogarak kemény vázát - nehezen emészthető étel, így nemcsak alapos rágást igényel, de nagy mennyiségben könnyen megfekszi az erős gyomrot is. Aranyszabály, hogy egyszerre csak kisebb mennyiséget fogyasszunk belőle, érzékeny gyomrúak pedig még ennél is legyenek óvatosabbak. Este, kései vacsora során inkább ne gombás ételt válassz, mert még nehezebb dolga lesz az emésztőrendszerednek.

Tudtad?

Kisgyermekeknek hároméves kor alatt nem igazán ajánlott gombát adni.

Gyógyító gombák

A távol-keleti kultúrákban régóta ismerik és használják a különböző gombákat gyógyításra. Mára már Európában is egyre többen érdeklődnek irántuk, és a fitoterápia mintájára kialakult a mikoterápia: az a gyógyítási mód, mely gombákat használ a szervezet erősítésére, a kóros állapotok leküzdésére. Az egyik legismertebb gyógyító gomba a shii-take, melyet a Ming-dinasztia korában életelixírként tartottak számon. Hatékonyan csökkenti a magas vérnyomást, a koleszterinszintet, rákmegelőző hatású. Ez főként a gombákban magas arányban megtalálható immunerősítő hatású poliszacharidoknak köszönhető: mindegyik gomba más-más betegséget képes gyógyítani vagy megelőzni.

Tudtad?

A téli laskagomba rákellenes hatású, a vargánya influenzavírusok ellen kiváló, a gyapjas tintagomba a cukorbetegeknek segíthet, az óriás pöfeteg vírus- és tumorgátló anyagot tartalmaz, és a sornak még koránt sincs vége. Talán ismerős a pecsétviaszgomba is, melynek kivonata különösen a nagy gyógyhatásáról híres.

Biztonság: egy negyed gyilkos galóca már öl!

A rengeteg jótékony hatás ellenére a gombák fogyasztása veszélyes is lehet: azok, akik nem ismerik fel teljes biztonsággal a mérges gombákat, vagy nem viszik szakértőhöz az erdőben gyűjtött finomságokat, akár az életükkel is fizethetnek a könnyelműségükért. Ha nem vagy tapasztalt gombagyűjtő, vagy a maximális biztonságra törekszel, mindenképpen vizsgáltasd meg a kosár tartalmát gombaszakértővel, és fogadd el a véleményét. Olyan eset is előfordult már, hogy a magát kiváló gombásznak vélő férfi végül a szakértő tiltása ellenére szedett további adagot a végül halált okozó gombafajból.

A gyilkos galóca különböző növekedési stádiumban

Liszt András gombavizsgáló szakellenőr a gombagyűjtésről: "Lehetőleg kosárba, dobozba, vödörbe szedjük a gombát, és fontos, hogy óvatosan. Ne tépjük ki a földből, hanem késsel vágjuk el a tönköt a föld felszínénél, így teljesen tiszta állapotban, mosás nélkül is felhasználhatjuk az ételek készítéséhez. Nem szükséges összeszedni minden gombát, amit találunk, ne tömjük meg a kosarat velük. Amiből még sohasem gyűjtöttünk, abból csak mutatóba szedjünk egy-két darabot, és mutassuk meg szakértőnek: ezeket mindig különítsük el a többi gombától egy papír, de sohasem nejlonzacskó segítségével. 

Fontos tudni, hogy csak az erdő tulajdonosa adhat engedélyt a gombagyűjtésre, az állami erdőkben pedig annyi korlátozás van, hogy mindenki csak saját vagy családja szükségletének megfelelő mennyiséget gyűjthet be. Emellett egyes gombák védettek, ezeket ne szedjük, vagy ha megtettük, akkor a gombavizsgáló szakellenőr figyelmeztet, hogy a jövőben ezeket kerüljük el, hacsak nem akarunk büntetést fizetni. 

A gombából készült ételek nagyon gyorsan romlandóak, ezért az étel elkészítését követően minél előbb fogyasszuk el. A felesleget inkább készétel formájában fagyasszuk le, de ezt is csak néhány hónapig tárolhatjuk így. 

Mivel a gomba hajlamos magába gyűjteni a szennyeződéseket, nehézfémeket, fontos, hogy utak mentén ne szedjünk belőle. A másik alapszabály pedig az, hogy legyünk tisztában a mérgező gombák kinézetével, hogy már előre el tudjuk ezeket kerülni. A nálunk leghírhedtebb gyilkos galóca mellett néhány kevésbé gyakori gombafaj is mérgező, ilyen a légyölő galóca, a párducgalóca, a világító tölcsérgomba, a nagy döggomba vagy a mezei tölcsérgomba, ezek nagyobb mennyiségben okozhatnak mérgezést. Van néhány olyan gombafaj is, amely nyersen mérgező, de az előírt hőhatást követően (pl. 20 perc főzés után) már gond nélkül fogyasztható."

Alapszabály tehát, hogy a gombát minden esetben vizsgáltasd meg gombavizsgáló szakellenőrrel, aki ha kell, elkészítési tanácsokkal is ellát majd!

Forrás. http://www.life.hu/ez-zsir/20130529-gomba-egyuk-vagy-ne-gyogyito-gombak-es-amire-oda-kell.html

TOP 5