Skip to main content

Amikor élvezettel isszuk a hideg üdítőt egy meleg nyári napon, tele jégkockával – néhány étteremben ezt előszeretettel teszik a pohárba olyan mennyiségben, hogy az italnak nem is marad hely -, eszünkbe sem jut a lehetőség, hogy több baktérium jut rajtuk keresztül a szervezetünkbe, mintha a WC-csészéből vennénk a vizet.

Nagy-Britanniában több gyorsétterem-lánc jégkockáit vizsgáltatta be a Daily Mail vasárnapi kiadása, és bizony hagynak maguk után kívánnivalót, tízből hat bukott meg a teszten. A laboratóriumi vizsgálatok ugyanazon étterem jegét és a WC-csészében található vizet vizsgálták, és a fenti lett az eredmény. A szakértők szerint az ok az, hogy a mellékhelyiségeket gyakrabban takarítják, mint a jégkészítő gépet.

Bár a vizsgálat szerint a jég nem jelent közvetlen veszélyt az egészségre, de négy mintát már „higiéniailag kockázatosnak" találtak. Abból is kiderül, hogy a hiba a készülékben lehet, hogy a baktériumszám az ivóvízének a kétszerese volt egyes éttermekben, de volt olyan is, ahol emberi hiba, vagyis a kézmosás elmulasztása vagy a nem eléggé tiszta szedőkanál is benne lehetett a pakliban.

Melody Greenwood, az Egészségvédelmi Ügynökség (Health Protection Agency) korábbi laborvezetője elmondta, hogy a jég esetében gyakran azt képzeljük, hogy túl hideg ahhoz, hogy baktériumok legyenek benne, így hamis biztonságérzetünk van, pedig például az e-coli baktérium például megfertőzheti a jégkészítő gépeket is.

Az éttermek megítélésének persze nem tesz jót az efféle hírverés, így már több közülük jelezte, hogy azonnal felülvizsgálják a jégkészítési folyamatokat, illetve a személyzetet megfelelően felvilágosítják a probléma kezelésére, de olyan is van, aki vitatja a vizsgálatok eredményét.

Forrás: http://kivultagasabb.blog.hu/2013/06/04/inkabb_a_wc_vize_mint_a_jegkocka

TOP 5