Skip to main content

A McDonald’s-os arany ívek nem a mekis tulajdonosok átható boldogságát mutatják Bolíviában. Ez a dél-amerikai ország teljesen elutasítja a gyorséttermi ételeket, nem úgy mint Magyarország.

A bolíviaiak egyszerűen nem bíznak az olyan ételben, ami ilyen rövid idő alatt elkészül. A “gyors és egyszerű”, a “tömegtermelés” módszere teljesen hitelét vesztette körükben. A lakosság hatvan százaléka bennszülött népnek számít. Általában nem látják értelmét annak, hogy pénzt dobjanak ki McDonalds-os ételekre, amik még az egészségüket is károsítják. 

Gazdaságilag barátságos áraik sem tudták meggyőzni Bolívia őslakosait arról, hogy a BigMacs, McNuggets vagy McRibs menük jót tesznek nekik.

Egy bennszülött nő: Esther Choque, buszra várva áll egy McDonalds étterem előtt. Ahogy ezt egy riporternek elmondta: ”A legközelebb akkor jutottam egy ilyen étteremhez, amikor záporeső volt és felmásztam a lépcsőn, hogy száraz maradjak. Aztán kijöttek, és elhajtottak az ajtó elől. Azt mondták, hogy bepiszkolom a lépcsőt. Miért érdekelne, ha a McDonalds itthagyja [Bolíviát]? ”

A gyorséttermi lánc egy évtizedig maradt, annak ellenére, hogy veszteséget termelt minden évben

A maradék többi nyolc gyorséttermi üzlet La Paz, Cochabamba és Santa Cruz de la Sierra városokra koncentrálódott, állítólag egy évtizede veszteségesen működve. A McDonalds franchise tartotta magát ezalatt az idő alatt, a franchise mély zsebeibe nyúlva, hogy továbbra is folytathassa üzletét Bolíviában.

Minden kisvállalkozás, amely ilyen hosszú távon át veszteségesen működne, már jóval a fele idő előtt lelépett volna az országból.  14 év bolíviai jelenlét után a kiterjedt hálózat nem tudta fenntartani az ottani láncot. Étterem, étterem után csukta be kapuit, mert a bolíviaiak annyira kitartóan utasították el őket. Mostanra már az utolsó mekinek is “viszont nem látást” köszönhettek.

Mély kulturális elutasítás

A McDonalds távozása Bolíviából olyan nagy jelentőséggel bír és olyannyira fontos, hogy bizonyos marketing vezetők azonnal készítettek is egy dokumentumfilmet a következő címmel: “Miért ment tönkre a McDonalds Bolíviában?”

Szakácsok, táplálkozástudósok, történészek, és pedagógusok szerepelnek benne, és bemutatják a McDonalds-os élelmiszerek előállításának undorító valóságát. A film arra is magyarázatot nyújt, hogy az egész bolíviai társadalom miért utasítja el a gyorséttermi étkezés filozófiáját.

Az elutasítás nem feltétlenül az adott élelmiszer ízén vagy típusán alapul. Az elutasítás gyökere a bolíviai gondolkodásmódból ered, ami azt tartja fontosnak, hogy minden étel megfelelően legyen elkészítve. A bolíviaiak tiszteletben tartják testüket, a gyomrukba kerülő minőségi ételeket nagyra értékelik. Az a rövid idő, ami alatt a gyorsételek elkészülnek, figyelmeztető zászlót húz fel képzeletbeli árbocukra.  Ahol más kultúrák nem látják a kockázatot abban, ha hetente minden nap McDonalds-os ételeket fogyasztanának, a bolíviaiak úgy érzik, hogy ez egyszerűen nem éri meg a nagy egészségügyi kockázatot. A bolíviaiak a helyesen elkészített helyi ételekért rajongnak, és szeretik azt is tudni, hogy az élelmiszert hagyományosan készítették el.

A McRib: 70 összetevő egyetlen darabba olvasztva

Tudtad, hogy a McRib feldolgozása során 70 különböző összetevőből varázsolnak egyet? És hogy a hozzávalók közt: azodikarbonamid- liszt-fehérítő is fellelhető, amit gyakran használnak műanyag gyártásakor? A McRib alapvetően “átalakított hús technológiával készül”, pacal, szív-, és leforrázott gyomordarabokból áll össze. A fehérjéket kivonják belőlük, aztán összeolvasztják azokat, homogén egészet alkotva. A McRib tényleg csak egy adag átstrukturált hús, friss bordaként reklámozva és értékesítve. Nincs semmi valódi benne. Sőt, a McRibs-et tulajdonképp csirkehús hiány leküzdésére találták ki. Az átalakított hús technológiájának köszönhetően a McRib a menüben a csirkehiány ellenére is behajtotta a nyereséget.

Ezt az undorító módszert a bolíviaiak saját országukban elutasítottak, előtérbe helyezve saját ételeiket.

Ezzel követendő példát állítva a világ többi része elé.

Források:

http://www.globalresearch.ca

http://www.theblaze.com

http://www.trueactivist.com/mcdonalds-goes-belly-up-in-bolivia/

 http://www.naturalnews.com/040752_Bolivia_McDonalds_restaurants_fast_food.html

Forrás: http://naturahirek.hu/boliviaban-minden-mcdonalds-gyorsettermet-bezartak/

Kép forrása: http://www.marketplace.org/topics/world/mcdonalds-shuts-down-bolivia

TOP 5