Skip to main content

A folyadékpótlás fontosságára hívja fel a figyelmet a kánikulai melegben a Magyarországi Üdítőital, Gyümölcslé és Ásványvízgyártók Szövetsége. A hőségben naponta legalább két és fél litert kell inni, a folyadékhiány ugyanis súlyos gondokat okozhat. Az ÁNTSZ azt közölte: a forró nyári napok jelentősen megterhelik a szervezetet.

Oda kell figyelni arra, hogy a hőségben mennyi folyadékot fogyasztunk. Nem kell megvárni, amíg nagyon szomjassá válunk, hanem tudatosan, beosztva, rendszeresen legalább két és fél litert kell inni naponta - közölte az InfoRádióval a Magyarországi Üdítőital, Gyümölcslé és Ásványvízgyártók Szövetségének titkára.


A folyadékhiánynak sok káros hatása van. Fáradékony lesz az ember, lankad a figyelme, megfájdul a feje, csökken a koncentrációs képessége. Emellett a cukorbetegséget, vesekőképződést is elősegítheti - fejtette ki Bikfalvi Istvánné.

Ásványvíz mellett gyümölcslevet, teát, limonádét, de üdítőitalt is sokat fogyasztunk a melegben, utóbbi azért fontos, mert a cukorra is szükség van. Emlékeztetett arra is, hogy spanyol kutatók megállapították, ha változatos a folyadékfogyasztás, akkor többet tudunk inni.

A szövetség titkára szerint különösen figyelni kell az időseknek, mert könnyebben kiszáradnak a hőségben, míg a szülőknek azért kell óvatosnak lenniük, mert a gyerek későn szól, ha szomjas.

A gyerekek folyadékigénye az életkorral és az évszakokkal együtt változik. A kevés folyadékfogyasztás csecsemőknél könnyen vezethet kiszáradáshoz, nagyobb gyerekeknél pedig csökkenti a koncentrációs- és teljesítőképességet - közölte Hidvégi Edit gyermekgyógyász.

Az ÁNTSZ tanácsai

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szerint a forró nyári napok jelentősen megterhelik a szervezetet, ilyenkor emelkedik a szívpanaszok száma is. A napi átlaghőmérséklet 5 Celsius-fokos emelkedése 10 százalékkal növeli átlagosan a halálozás kockázatát, 12 százalékkal a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozásét, illetve 15 százalékkal a szívpanaszok és "általános rosszullét" miatti sürgősségi mentőhívások számát.

A szervezet hőszabályozó képességét az életkor, a testsúly, a fizikai erőnlét, az egészségi állapot, a táplálkozás és a gyógyszerszedés is befolyásolja, ezért fontos, hogy alkalmazkodjunk a meleg, forró napokhoz - hangsúlyozta az ÁNTSZ.

Azt javasolják, hogy langyos, vagy hideg vízzel zuhanyozzanak naponta akár többször is, érdemes naponta pár órát légkondicionált helyiségben tölteni, sok folyadékot (vizet, teát, szénsavmentes üdítőt, de jót tesz a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt és a levesek), kerülni kell a kávét, az alkoholos italokat, a cukros, szénsavas üdítőket. Érdemes széles karimájú kalapot, napszemüveget és világos színű, bő szabású pamut öltözetet viselni, valamint a bőrtípusnak megfelelő fényvédőkrémet használni. Az ÁNTSZ kiemelte, hogy a hőségben ne sétáltasson senki kisbabát, a csecsemőket, kisgyermekeket pedig árnyékban levegőztessék, és senki ne hagyjon gyereket, állatot zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban.

Vizet oszt a MÁV

A hőségriasztásra való tekintettel a MÁV-Start vizet oszt utasainak a budapesti fejpályaudvarokon és tizenkét nagyobb vidéki állomáson, a szakemberek pedig folyamatosan mérik a sínek hőmérsékletét, és szükség esetén fokozott pályafelügyeletet vezetnek be - közölte a MÁV. A közlemény szerint a budapesti Keleti, Nyugati és Déli pályaudvaron, valamint a miskolci, a szegedi, a békéscsabai, a celldömölki, a zalaegerszegi, a győri, a veszprémi, a debreceni, a pécsi, a szolnoki, a nagykanizsai és a nyíregyházi állomáson osztanak ivóvizet. A MÁV-Start Zrt. azt javasolja utasainak, hogy vasúti utazásaikra elegendő mennyiségű ivóvízzel vagy folyadékkal induljanak útnak.

Ha vasúttársaság szakemberei 45 Celsius-fokos vagy annál magasabb sínhőmérsékletet mérnek, akkor a MÁV fokozott pályafelügyeletet vezet be. Megjegyezték: a tartós hőterhelés szerkezeti változásokat okozhat a pályában, magas sínhőmérséklet - 50-60 fok - esetén a pálya deformálódhat. Ha ennek jelei mutatkoznak, sebességkorlátozást rendelnek el. A nagy meleg hatására a felsővezetékek megnyúlnak, emiatt vezetékszakadás, áramszedőtörés, -sérülés fordulhat elő.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó hanganyagok:

  • Bikfalvi Istvánné. 

Forrás: http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-569123

Kép forrása: http://www.wellnesscafe.hu/Aktualis/2012-07/udito-tippek-kanikulaban/

TOP 5