Skip to main content

(NaturaHirek.hu) Rengeteg tudományos adat bizonyítja már, hogy a szója nem egészséges része étrendünknek. Számomra még mindig sokkoló az a tény, hogy nagyon sokan nincsenek tudatában ennek, és rengetegen csatlakoztak a “szója fogyasztó” mozgalomhoz, még orvosok is.

Nemrég kaptam egy e-mailt egyik olvasónktól, aki több orvosnál és természetgyógyásznál is járt, és mindenki azt ajánlotta neki, hogy a menopauza tüneteit legkönnyebben szójával enyhítheti. Ugyanezt a tanácsot kapta a nővérem is.

Veszélyes tanács. Főleg egy fehér köpenyt viselőtől. A fenti állítást alátámasztó tudományos bizonyítékok már itt sorakoznak:

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a fermentált szója- a hagyományos ázsiai kultúrák gyakorlata szerinti- fogyasztása kis mennyiségben rendben van, főleg az egészséges pajzsmirigy működéssel rendelkezők számára. Csak a miso, tempeh, natto és a szójaszósz (amennyiben az hagyományosan fermentált) tartozik ebbe a kategóriába.  Ezen felül, ha  szeretnénk egy kevés edamame-ot a salátánkra szórni, vagy néhány apró kockára vágott tofut vagy misot levesünkbe tenni időről időre, az is rendben van.   Csak ne tegyük azokat étrendünk rendszeres részévé.

Ha bármilyen pajzsmirigy betegség áll fenn, a legjobb politika a szója elkerülése, mert  erős goitrogén hatású (pajzsmirigy szupresszor) még akkor is, ha erjesztve fogyasztjuk azt.

Ébresztő!!! A szója ellen szóló érv # 1

Egy 1991-es tanulmány megállapította, hogy csupán 2 evőkanál sült és pácolt szójabab fogyasztása naponta 3 hónapig, egészséges felnőtteknél, akik megfelelő mennyiségű jódot is fogyasztottak, pajzsmirigy elnyomási tüneteket, rossz közérzetet, székrekedést és álmosságot okozott (Nippon Naibunpi Gakkai Zasshi,1991 , 767: 622-629)!

Még mindig azt hiszed hogy tofut enni pattogatott kukorica helyett egészséges?

Ébresztő!!! A szója ellen szóló érv # 2:

6 menopauza előtti nő normális menstruációs ciklusa alatt 45 mg szója izoflavonoidot kapott naponta.  Ez 2 csésze szójatejjel vagy 1/2 csésze szójaliszttel egyenértékű!   Alig egy hónap múltán mindegyik nő késést tapasztalt a menstruációs ciklusukban, hasonlóan a tamoxifen hatásához. Az utóbbi egy olyan anti-ösztrogén gyógyszer, amit mellrákos nőknek adnak (American Journal of Clinical Nutrition, 1994 szeptember, 60 (3) :333-340).

Ébresztő!!! A szója ellen szóló érv # 3

Ösztrogének formájában a szója alapú élelmiszerek megzavarják az endokrin rendszer működését. Hatásuk hasonló lesz a mellrák ellen szedett tamoxifen nevezetű gyógyszerhez (Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicine 1995 Jan, 208 (1): 51-9).

Ébresztő!!! A szója ellen szóló érv # 4

Az alacsony koncentrációban fogyasztott ösztrogének serkentik az emlő sejtek enzimaktivitását, ami mellrákhoz vezet (Environmental Health Perspectives 1997 április, 105 (Suppl 3) :633-636.)

Ébresztő!!! A szója ellen szóló érv# 5

A szója izoflavonjai: a genisztein és daidzein úgy tűnnek, hogy ösztönözik a már meglévő emlőráksejtek növekedését. Ha egy nő emlőrákos, a szója fogyasztása nagyon kockázatos. (Annals of Pharmacotherapy 2001 szeptember, 35 (9) :118-21).

Ébresztő!!! A szója ellen szóló érv # 6

Közvetlen bizonyíték van arra, ahogy a szója izoflavonoidok, a genisztein és a daidzein csupán 3 hét után elnyomták a hipofízis-pajzsmirigy tengelyt: középkorú szója-izoflavonokkal etetett patkányoknál (10 mg/ kiló).(Experimental Biology and Medicine 2010 május, 235 (5) :590-8).

Ébresztő!!! A szója ellen szóló érv # 7

Terhes nők egyáltalán ne fogyasszanak szóját!  Tudományos kutatások kimutatták, hogy a szója fitoösztrogéneknek kitett fiú magzatok prosztatarákra magasabb érzékenységet mutatnak életük későbbi szakaszában (Prostate 1994; 24 (2) :67-78.)

Ébresztő!!! A szója ellen szóló érv# 8

Lányoktól tartsuk távol a szóját!   A genisztein (szója fitoösztrogén) a fejlődő nőstény patkányok jelentősen felgyorsult pubertását okozta (Toxicol Sci 1999 október, 51 (2) :236-44).

Ébresztő!!! A szója ellen szóló érv# 9

Fiúk és férfiak! A szójafehérje csökkenti a férfiasságot!   A tanulmány 12 (18 éves és annál idősebb) férfi esetében 19%-os ( szérum) tesztoszteron csökkenést dokumentált mindössze 28 nap alatt. Naponta 56 gramm szójafehérjét kaptak ezen időtartam alatt (Toxicol Sci 2007 16:829-33).

Ébresztő!!! A szója ellen szóló érv # 10

Ne etesd szója alapú tápszerrel kisbabádat!  Olyan lányok, akik újszülöttként szója genizint, vagy geniszteint (szója fitoösztrogént) kaptak, reproduktív rendszerükben szenvedtek kárt. “Késleltetett rendellenes hüvelyi fejlődést, rendellenes menstruációs ciklust és csökkent termékenységet lehetett megfigyelni náluk.”. (Environmental Health Perspective 2009 december, 117 (12) :1883-9).

Sikerült meggyőznöm Téged?   Nekem ez a tíz ok bőven elegendő! (Akit érdekel, egy másik cikket is elolvashat, más forrásból: http://www.csaladivilag.hu/cikkek/taplalkozas/egeszseges-szoja/793/)

Forrás: http://naturahirek.hu/10-tudomanyos-ok-arra-hogy-elhagyjuk-a-szojat-etrendunkbol/

Kép forrása: http://www.csaladivilag.hu/cikkek/taplalkozas/egeszseges-szoja/793/

TOP 5