Skip to main content

Ismét itt a nyár, újból terem a paradicsom. Mivel sokan kíváncsiak vagytok a napon történő szárítására, elárulom tapasztalataimat, hisz ki szeretné ezt a finomságot méregdrága bolti termékként megvásárolni, ha magunk is elkészíthetjük.

A paradicsom, szárítva (aszalva) kitűnően alkalmas a téli, szűkösebb időkben paradicsomszükségletünk pótlására. Finom csemege, ami sok ételünk alapanyaga lehet.Pizzához, sós, édes süteményekhez, de mindenhez használható, amibe egyébként paradicsomot tennénk. A paradicsomot, ajó idő eljöttével napon szárítva tartósíthatjuk legegyszerűbben. Épp akkor, amikor eljön a szezonja.

A napon szárításra majdnem minden fajta paradicsom alkalmas, de leginkább a tojásparadicsomot (lucullus, san marzano) javaslom. Ezek kevésbé levesek, tömörebb húsúak, mint a többi fajta. Az elmúlt nyáron nagy tapasztalatot szereztem a paradicsom szárításával kapcsolatban, így ezt igyekszem mindenki hasznára fordítani.

A megmosott, egészséges paradicsomokat felvágjuk. A kisebbeket félbe, a nagyobbakat negyedbe, a legnagyobbakat nyolc felé. Kicsit megsózzuk és állni hagyjuk. Mikor kevés levet engedett, a magokkal együtt a lágy közepét kinyomjuk úgy, hogy csak a húsa maradjon. A paradicsom darabokat árnyékos, szellős helyre tesszük. Mivel naponta csökken a térfogatuk a vízvesztés miatt, átforgathatjuk, átrendezhetjük őket a jobb helykihasználás miatt. A szárítást végezhetjük akár tálcán, házikészítésű aszaló berendezésben, de aszalógépben is.

Az időjárástól függően a szabadban néhány nap alatt megszárad annyira, hogy napraforgó olajba, kisebb üvegekbe tegyük. Vékony szeletekre vágott fokhagymagerezdeket tehetünk mellé,friss rozmaring, oregánó, és bazsalikom szálakkal együtt. A fokhagyma, és a fűszerek aromája is oldódik az olajban, ígykitűnően fűszerezett végeredményt kapunk. A paradicsom a szárítás során súlyának kb.80 százalékát elveszti.

A szárítással kapcsolatos tapasztalataimat összegyűjtöttem, blogomban megosztottam, ott többet olvashattok róla, valamint sok fotót találhattok. Lépésről lépésre.

http://gasztropajtiaparadicsomban.blogspot.hu/2013/01/napon-szaritott-paradicsom-ahogy-en.html

Szakács: Gasztropajti

Forrás: http://www.receptabc.hu/recept/napon_szaritott_paradicsom_9583

TOP 5