Skip to main content

A közelmúltban több jelentős tulajdonosi átrendeződés is történt a hazai szénhidrogénmezőket kiaknázó cégek között. Abban viszont nincs változás, hogy a Mol a legnagyobb szereplő, az ígéretes makói mező kiaknázásának pedig továbbra sem kedveznek a feltételek.

Az év első két hónapjában a hazai földgázelosztási rendszerbe bekerült 2,8 milliárd köbméter csupán bő egytizede, 323,8 millió köbméter származott hazai termelésből, 1,47 milliárd importból, közel egymilliárd pedig a korábban beszerzett készletek kitárolásából. A hazai termelés oroszlánrészét - becsléseink szerint mintegy négyötödét - a Mol Nyrt. végzi, amely több mint 200 bányatelken folytat szénhidrogén-kitermelést (beleértve az olajbányászatot is), illetve további közel félszáz helyen jogosult kutatásra a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal adatai szerint. Cikkünkben a Mol mellett működő kisebb szereplők tevékenységét vesszük sorra.

Milliárdos veszteségek Makón

Kezdjük az újsághírek alapján a legígéretesebbnek látszó, elvben Magyarország energiafüggetlenségét is biztosítani képes makói nemkonvencionális mezővel, és az ott tevékenykedő TXM Olaj- és Gázkutató Kft.-vel! A cég tulajdonosa a delaware-i (USA) bejegyzésű Mako Energy Corp., amelyet pedig a kanadai Falcon Oil & Gas Ltd. birtokol. Az értékesítés árbevétele a 2009-es 646 millió forintról 157,6 millióra esett, majd 213 millió forintra emelkedett. Rendkívül jól látszik, hogy a kutatás, főleg a nem konvencionális mezőkön méregdrága sport: a mérleg szerinti veszteség 2011-ben 9,8 milliárd forintra rúgott, a 2010-es 30,8 milliárdot követően.

Bár hivatalos információ az utóbbi időben nem látott napvilágot a makói földgázvagyon kitermelési tervei kapcsán, az azért sejthető, hogy a jelenlegi, a korábbi csúcsoktól jócskán elmaradó energiaárak mellett továbbra sem éri meg kitermelni a hagyományosnál jóval bonyolultabban és ezért drágábban is felszínre hozható gázt. (A nehézségek és lehetőségekről bővebben a keretes írásban szólunk.) Pedig néhány évvel ezelőtt még más volt a helyzet: a Wall Street Journal is úgy számolt be arról, hogy a Falcon partnereként az amerikai olajóriás, az Exxon Mobil is szerepet vállalt Makón, hogy Magyarország alatt fekszik Európa egyik legjobban őrzött energia-titka. A tudósítás megjegyezte, hogy a geológiai adottságok miatt a kitermelés valóban kemény diónak számít, ám Makó nagy előnyeként említette, hogy a régió gázhálózatának centrumában fekszik. Az ígéret azóta is csak ígéret maradt: a Mol és az Exxon Mobil kiszállt a projektből, majd egy szerbiai Gazprom-érdekeltség szerepvállalásáról érkezett hír. Tavaly nyáron a Falcon azt jelentette be, hogyMagyarországra telepíti észak-ausztráliai és dél-afrikai tevékenységének műszaki irányítását.

Nehézségek és lehetőségek Makón

A KPMG egy korábbi tanulmánya szerint Kelet-Közép-Európában körülbelül 4,13 ezer milliárd köbméter palagáz található, ami − a 2010-es gázfogyasztási adatok alapján − évtizedekig kielégíthetné a régió gázigényét. A US Energy Information Administration összesen 538 milliárd köbméterre becsülte a román−bolgár−magyar palagázkészleteket, itthon a legígéretesebb terület ebből a szempontból a Makói-árok. 

Szabó György, a TXM Kft. vezetője korábban arról nyilatkozott, hogy a 995 négyzetkilométeres területen lefúrt 16 kúttal sikerült igazolni, hogy a mélyben mintegy 2500 méter vastag "gáztelített" réteg található. Régiónkban Lengyelország számít éllovasnak a nem hagyományos gázkészletek kutatásában, az ország rendelkezik a térség egyik legnagyobb készletével, ami a becslések szerint összesen 1,92 ezer milliárd köbméter lehet, az elméletileg kitermelhető mennyiség pedig maximum 0,77 ezer milliárd köbméter. A Falcon korábbi becslései szerint a makói koncessziós terület körülbelül 1,2-1,5 ezer milliárd köbméter földgázt tartalmaz, ami háromszor annyi, mint Nagy-Britannia bizonyított földgázkészlete. (Összehasonlításul: az elmúlt közel 80 évben Magyarországon összesen körülbelül 210 milliárd köbméter földgázt hoztak a felszínre.)

Holoda Attila, a Mol akkori eurázsiai kutatás-termelési igazgatója tavaly úgy nyilatkozott az Innoteka.hu-nak, hogy a makói mező nemkonvencionális, ám nem palagázról van szó. A szakember azzal hűtötte le a makói gázvagyonban reménykedőket, hogy a legjobb szándék és akarat mellett, rengeteg pénz és kutatófúrás bevetésével sem lehetséges tíz éven belül számottevő mennyiségű "nem hagyományos" szénhidrogént a felszínre hozni. Ennek részben az az oka, hogy a világszerte használatos berendezések maximum 175-200 fokot bírnak, Makón pedig volt olyan lemélyített kút, ahol 280-300 fokot is mértek.

A régiós palagázkészletek ráadásul átlagosan másfélszer mélyebben helyezkednek el a föld felszíne alatt, mint az épp az olcsó palagáz előnyeit élvező Észak-Amerikában. Utóbbi kapcsán az osztrák OMV első embere arra figyelmeztetett, hogy az Európai Uniónak közös álláspontot kell elfogadnia a tagországokban elérhető palagáz kitermeléséről, mert enélkül az olcsó helyi palagázt használó amerikai cégek állva hagyják európai versenytársaikat.

A Mol után a második legnagyobb: Magyar Horizont

Az 1998-ban alapított Magyar Horizont Energia Kft., (angolul Hungarian Horizon Energy, HHE) a Mol Nyrt. után a második legnagyobb kitermelési területtel rendelkezik: jelenleg 10 bányatelken tevékenykedik, és 27 területre van kutatási engedélye. A tulajdonos honlapján elérhető információk szerint a cég a hazai földgázkitermelés több mint 10 százalékát adja.

A kft. - amely együttműködik a Mol Nyrt.-vel és JKX-szel is - tulajdonosa a HHE America Inc., amely az Alexis Cranberg által 1992-ben alapított Aspect Holdings leányvállalata. A HHE tavalyelőtt az egy évvel korábbit több mint felével meghaladó, 22,3 milliárdos árbevétel mellett közel négymilliárdos adózás előtti eredményt mutatott fel. A kft.-t Cranberg mellett Robert Todd Neugebauer irányítja cégjegyzésre jogosult vezetőként.

A HHE a holland bejegyzésű JKX Hungary B.V.-vel közösen birtokolja a HHE North Kft.-t, amelyet szintén a Cranberg és Neugebauer jegyez. A két területre szóló kutatási engedéllyel rendelkező cég egyetlen bányatelkén is érdemi kitermelés folyik, az értékesítés nettó árbevétele tavalyelőtt megközelítette a 4,6 milliárd forintot, a mérleg szerinti eredmény pedig 590 millióra rúgott. Igaz, utóbbi alig harmada volt a 2010-esnek, ám 2009-ben még 1,2 milliárd forint feletti volt a veszteség.

Szintén a Cranberg-Neugebauer-páros jegyzi a Blue Star 95. Magyar Amerikai Koncessziós Termelő és Szolgáltató Kft.-t. A három bányatelken kitermelést végző, több mint 12 éve működő kft. ugyanakkor a Gemstone Properties Limited tulajdonában van. A Blue Star 95 a 2009-es 23,2 és a 2010-es 36,3 milliós veszteség után tavalyelőtt másfél milliós profitot termelt úgy, hogy a nettó árbevétel 23,6 millióról félmillió forint alá, majd 1,3 millió forint közelébe emelkedett.

Ascent-érdekeltségek: az egyikből kiszállnak, a másikat bezárják

A milliárdos árbevételű cégek klubjába tartozik a PetroHungaria Szénhidrogén-Kutató és Termelő Kft. is, amely a 2009-es bő 600 millió forint mintegy dupláját érte el 2010-ben és 2011-ben is. A cég folyamatosan veszteséges, tavalyelőtt 160 millió forintot közelítette a mínusz. Mindezt egy bányatelken, a kelet-magyarországi Penészleken érte el a társaság, ezen kívül kutatási területtel nem rendelkezik.

A tulajdonosi körben jelentős átrendeződés ment végbe egy április végi bejelentés szerint. A társaság nem egészen felét birtokló Ascent Resources Plc. 450 ezer euróért eladja 48,66 százalékos pakettjét a cég többi tulajdonosának. A tranzakció révén a DualEx részesedése 40-ről 70 százalékra nő, a Geomega Kft.-é 10-ről 20-ra, a Swede Resources AB-é 2-ről 10-re.

Az Ascent 2012 első féléves jelentése alapján a penészleki projektből napi nettó negyedmillió euró bevétel érkezik a társasághoz, a kitermelés 2010 márciusi kezdete óta összesen 24 millió köbméter földgázt hoztak felszínre. A (még) cégjegyzésre jogosult Tóth Tamás és Jeremy Eng viszi a másik Ascent-érdekeltség, az Ascent Hungary Kft. ügyeit is.

A PetroHungariával hasonló tulajdonosi kör áll a nyolc kutatási területtel rendelkező, végelszámolás alatt lévő Pelsolaj Szénhidrogén Kutató és Termelő Kft. mögött. Ebben a cégben a Dualex nincs benne, viszont a GTO Ltd. részesedéssel rendelkezik a kft.-ben. A társaságnak 2010-ben és 2011-ben sem volt bevétele, a mérleg szerinti veszteség 15,6 millió forintról 15 millió alá csökkent tavalyelőtt.

Az Ascent mindezzel nem adja fel itteni kitermelési terveit, hiszen a magyar-szlovén határon fekvő Peti¹ovci/Lovászi térségben ígéretes, 11,7 milliárd köbméter földgázt rejtő, összesen 200 négyzetkilométeres terület felett diszponál.

Osztrákok a magyar pályán: RAG

Az osztrák Rohöl-Aufsuchungs AG és az amerikai Toreador Resources Corp. tulajdonában lévőRAG Hungary Kft. hét bányatelken termel és két területre van kutatási engedélye. A kft. tavalyelőtt a 2010-es nulla után 2,4 milliárdos árbevételt produkált, amivel a 2009-es közel egymilliárdos és a 2010-es 25,8 milliós veszteséget 1,1 milliárdos nyereségbe tudta fordítani.

Szintén az osztrák Rohöl-Aufsuchungs AG tulajdonolja a RAG Hungary Central Kft.-t, amelynek nyolc területre van kutatási engedélye és elméletileg egy bányatelken termel. A mérlegadatok azonban arra utalnak, hogy nem folyik kitermelés, hiszen 2010-ben és 2011-ben sem volt árbevétele a társaságnak, ám a 430 millió forintot közelítő veszteséget tavalyelőtt 610 milliós profit váltotta.

Részben ugyanígy a Rohöl-Aufsuchungs AG érdekeltsége - valamint a Delta Hydrocarbons Hungary Kft. tulajdona - a nem konvencionális gázkitermelésben utazó Delcuadra Kft., amely korábban RAG Hungary South Kft. néven működött. A Delcuadra 2011-ben az egy évvel korábbi 15-szörösére, közel 90 millió forintra növekvő árbevétel mellett 570 millió forintos mérleg szerinti veszteséggel zárt. A kutatási területtel nem, egy bányaterülettel viszont rendelkező Delcuadra esetében furcsaságok övezik a kitermelést, legalábbis a Népszabadság korábbi írása szerint. A lap tavaly arról számolt be, hogy egy özvegyasszony földjén, több szabálytalanságot elkövetve kezdték meg a kitermelést úgy, hogy engedélyük csak kutatásra szólt.A RAG-csoporthoz tartozik a RAG Hungary tulajdonában lévő, nyolc kutatási terület felett diszponáló RAG Kiha Kft. is, a 2011 novemberében bejegyzett cég a csonka évet 822 ezer forintos mínusszal zárta.

Mol-RAG West Kft. - amint arra a neve is utal - a Mol Nyrt. és a Rohöl-Aufsuchungs közös vállalata, amely három területen kutathat szénhidrogén után a Mecsekben, de még nem rendelkezik bányatelekkel. Ez a mérlegén is meglátszik, 2011-et 23,3 millió forint veszteséggel zárta, árbevétel nélkül.

Szlovákok és kanadaiak

TÉT-3 Gázkút Termelő és Kereskedelmi Kft. az Elektrogáz 2004 Kft. tulajdonában van, amelyet pedig a részben magyar magánszemélyek által birtokolt Rikopet Kft., részben pedig a dunaszerdahelyi (Szlovákia) Caminus 2010 s.r.o. tulajdonol. A kft. 2009-ben még nem rendelkezett árbevétellel, majd 2010-ben bő 400 millió, 2011-ben pedig már 1,05 milliárd forint bevételt termelt, amiből rendre 40,2 és 282,4 millió forint mérleg szerinti eredmény maradt. A TÉT-3 egy bányaterület felett diszponál, másutt kutatási engedéllyel nem rendelkezik.

Több szektortársától eltérően nyereségesen működött a Winstar Magyarország Olaj- és Gázkoncessziós Kft. is, amely egy bányaterületen termel, azon kívül másutt nem rendelkezik kutatási engedéllyel. A cég a Winstar B.V., a Winstar Tunisia B.V. és az EP Production Merger Company, L. L. C. tulajdonában van. A Winstar-cégek mögött a kanadai Winstar Resources áll, amely menedzsmentjének tagjai - Charles Alfred de Mestral, David Angelo Monachello, Roger George McMechan és Tihanyi Gábor - a kft. cégjegyzésre jogosult vezetői is egyben. Az értékesítés nettó árbevétele a 2010-es 38,4 millió forintról 146,4 millió forintra emelkedett, amit még nagyobb tempójú eredményjavulás kísért: a mérleg szerinti nyereség 27,4 millió forintról 259,8 millióra ugrott 2011-ben. A Winstar Resources honlapján fellelhető információk azokat az iparági értesüléseket látszanak alátámasztani, amelyek szerint jelenleg nem folytat kitermelést a kft. Magyarországon: a site csak tunéziai és romániai tevékenységről számol be. A Winstar Resources felvásárlásáról egyébként a napokban írt alá szerződést a Kulczyk Oil Venture Inc.

A cégek közötti kapcsolatrendszerek táblái itt tekinthetők meg: http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/elkepeszto_foldgazmezo_magyarorszag_alatt_igy_allnak_a_projektek.553012.html

Forrás: http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/elkepeszto_foldgazmezo_magyarorszag_alatt_igy_allnak_a_projektek.553012.html

TOP 5