Skip to main content

Brüsszelben hétfőn elfogadásra került egy kompromisszumos megállapodás, ami a 2020-ra vonatkozó károsanyag-kibocsátás csökkentését irányozza elő. A mostani egyezségből a fogyasztók és a gazdaság is profitál majd a várakozások szerint, ugyanakkor a német autógyártók sokáig lobbiztak a szigorítások ellen. Valószínűleg részben ennek köszönhetően a korábbi javaslathoz képest egy enyhébb szabályozás került elfogadására és a német gyártók további engedményeket is kaptak - írja a Reuters.

Elfogadta az Európai Bizottság a károsanyag-kibocsátás csökkentésére vonatkozó javaslatot

Brüsszelben tegnap elfogadásra került egy kompromisszumos megállapodás, ami a gépjárművek károsanyag-kibocsátásának további csökkentését irányozza elő, ugyanakkor a most elfogadott megállapodást még hivatalosan jóvá kell, hogy hagyják az EU tagállamai. Az egyezség értelmében 2020-ra 95 grammra kell csökkenteni a gépjárművek szén-dioxid kibocsátását kilométerenként. Brüsszel köztest célt is meghatározott, ennek értelmében 2015-re a gépjárművek károsanyag-kibocsátásának a mértékét 130 grammra kell csökkenteni Európában. Összehasonlítás képen tavaly az EU-ban forgalomba helyezett új autók átlagosan 132 gramm szén-dioxidot bocsátottak a levegőbe kilométerenként. A Transport & Environment (T&E) üdvözölte a mostani megállapodást, ugyanakkor kifogásolta azt, hogy az előzetesnél enyhébb szabályozás került elfogadására, és túl sok engedmény lett téve a német autógyártóknak. Ugyanis az eredeti tervek szerint a szuperkredit rendszer 2015 után megszűnt volna, a Bizottság mostani javaslata szerint viszont 2020-tól ismét bevezetésre kerülhet, ami egyértelműen a német gyártókat támogatja. A tárgyalásokat követően az ír környezetvédelmi miniszter, Phil Hogan elmondta, hogy a megállapodás egy nyertes-nyertes helyzetet teremt, aminek a haszonélvezője a fogyasztó, valamint pozitív hozadékkal jár az innováció és a munkahelyteremtés területén is. A fogyasztók döntően két tényező hatására profitálnak a mostani megállapodásból, egyrészt a csökkenő szén-dioxid kibocsátás egy élhetőbb lakókörnyezet teremthet, másfelől a gyártókat a szabályozás arra ösztönzi, hogy alacsonyabb fogyasztású modelleket gyártsanak. Becslések szerint a most meghatározott 95 grammos szén-dioxid kibocsátás nagyjából 100 kilométerenkénti 4,1 literes fogyasztás mellett valósulhat, az alacsonyabb fogyasztás pedig megtakarítást jelent a fogyasztóknak. Brüsszel becslése szerint, ha valaki 2020-ban vásárol majd gépjárművet az EU-ben, azzal az első évben 340 eurót takaríthat meg az üzemanyagon. 

Lobbiztak a németek

Az egyre szigorodó szabályok elsősorban a német autógyártókat, közülük is a BMW-t és a Mercedest sújtja a legérzékenyebben, mert gyártmányaikat jóval erősebb, nagyobb fogyasztású és több szén-dioxidot kibocsátó motorral szerelik fel, mint például a Fiat, a Ford, vagy a Toyota gépkocsikat. A szigorodó szabályozásoknak való megfelelés így nagyobb költségeket jelent ezeknek a cégeknek, ami zsugorodó profitmarzsokat eredményez. A német gyártók ezért igyekeztek nyomást gyakorolni a brüsszeli döntéshozókra az elmúlt hetekben-hónapokban. A német autóipari szövetség (VDA) korábban levélben kérte a német kancellár közbenjárását az Európai Bizottság (EB) tervével kapcsolatban. Matthias Wissman, a VDA elnöke a "Kedves Angela" megszólítással kezdődő levélben hangsúlyozta, nem fordulhat elő, hogy "önkényesen megállapított határértékekkel tönkreszabályozzák" a német autógyártás "prémium szegmensét, amely az autógyártók németországi munkahelyeinek 60 százalékát biztosítja". A VDA szerint állások tömege kerül veszélybe Németországban, ha nem sikerül módosítani a bizottsági elképzelést. A VDA szerint a 2025-ös célokat sem most kellene meghatározni. Először ki kellene dolgozni egy "megbízható eljárást" a kibocsátás mérésére, és nagyobb mértékben kellene méltányolni, hogy a cégek törekednek különlegesen alacsony kibocsátású modellek kifejlesztésére. 

A Bizottság kinyilvánította teljes elkötelezettségét a 2025-re vonatkozó tervek mellett

Az Európai Parlament és a Tanács ugyanakkor nem értett egyet a 2025-re vonatkozó irányadó célokkal, a Bizottság viszont hivatalosan is kinyilvánította teljes elkötelezettségét a 2025-re vonatkozó célok mellett. Melyek értelmében 2025-re 68 és 78 grammos sávba kell csökkenteni a gépjárművek szén-dioxid kibocsátását kilométerenként, ami nagyjából 100 kilométerenként 3 literes fogyasztás mellett valósulhat meg. 

Szárnyal a német autógyártók árfolyama

A bejelentés hatására erőteljes emelkedés kezdődött a német autógyártók piacán. Ugyanis a 2020-ra vonatkozó előírások már ismertek voltak, viszont a várható engedmények és az, hogy az Európai Parlament és a Bizottság nem értett egyet a 2025-re vonatkozó célokkal jótékonyan hatottak a cégek árfolyamára. Ennek köszönhetően a Daimler 3,6 százalékot, a Volkswagen 2,7 százalékot, mag a BMW 2,2 százalékot erősödött a nyitás óta.

(A cikkel kapcsolatban grafikonok itt tekinthetők meg: http://www.portfolio.hu/vallalatok/brusszel_dontott_johetnek_a_4_literes_fogyasztasu_autok.4.185752.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox)

Forrás: http://www.portfolio.hu/vallalatok/brusszel_dontott_johetnek_a_4_literes_fogyasztasu_autok.4.185752.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

Kép forrása: http://infopoly.info/zold-it/2012/04/11/zld-felhok-nvekvo-sznlbnyomok/

TOP 5