Skip to main content

A vaj és a margarin, a kávé és a tea, a zsír és az olaj örök háborújához hasonlatos konfliktus bontakozott ki mára a világítástechnikában is. A hagyományos izzót energiapazarlása miatt már leírhatjuk, de a LED-ek és a kompakt fénycsövek közti döntésben tapasztalataim szerint legalább annyi misztikus elem merül fel, mint azok a bizonyos telítetlen zsírsavak a növényi olajokban, vagy épp a mangalicazsírban rotyogó őserő.

Különös, de a higanygőzt tartalmazó (eltörése esetén szellőztetni kell, tilos porszívózni a törmeléket, írják a kezelési leírások), bekapcsoláskor villogó, használat közben fokozatosan elfeketedő üvegű, a gyakori ki-bekapcsolásokat rosszul toleráló kompakt fénycsövekkel szemben mintha sosem lett volna annyi ellenérzés az emberekben, mint az áram hatására egykedvűen fényt sugárzó, igénytelen, minimális áramfogyasztású LED-ekkel kapcsolatban. Számos ismerősnél, rokonnál tapasztalom, hogy a lakásban 90%-ban izzólámpával világítanak (vagyis inkább fűtenek), a maradék foglalatokban kompakt fénycsövek ülnek, de ódzkodnak a LED-es lámpáktól.

Legutóbb egy kedves restaurátor hölggyel folytatott napelemes tanácsadás során kérdeztem meg, hogy miért izzólámpákat használ, ha amúgy nagyon gyűlöli a Földet szipolyozó energiapocsékoló technológiákat. A válasz: de nem károsak azok? Nincs valami káros sugárzásuk?

Ez a hölgy jelenleg grafitmasszás infrapanelek alatt alszik. A Wikipédia szerint az ő infrapanele: "Két műgyanta lap közé magas hőmérsékleten összepréselt speciális grafit (szén) alapú massza, ami a hő hatására szilárdul meg, a hátoldalon egy reflexiós réteggel, mely szinte 100%-ban akadályozza meg a hátlap felé történő infrasugárzást, egy szigetelő hő visszaverő réteg a nem kívánt hő veszteség ellen, és természetesen a sugárzó felület kerámia szemcsékkel való borítása, melytől az infrasugarak mintegy félgömb alakban minden irányban terjedhetnek."

Mindez elég természetes ahhoz, hogy ne zavarja, de a LED-től tart, pedig az alapvetően éppúgy csak egy kis fém, ami áram hatására fényt bocsát ki, mint az izzószál a klasszikus körtében. Megígértem neki, hogy kutatok egy kicsit a témában. Belevetettem magam az internetbe, és két faktort sikerült azonosítanom, két olyan tudományosan igazolt biológiai jelenséget, ami uborkaszezonban íródott ezoterikus cikkeken és szájhagyomány útján terjedő féligazságokon keresztül idegesíti az embereket a LED-ekkel kapcsolatban.

Az egyik a kék fény biológiai hatása.

A fénysugárzás kék tartományára érzékenyek ugyanis a retina egyes sejtjei (azokban is egy melanopszin nevű fehérje), ezen sejtek jelzései alapján állítja be a szervezet az alvás-ébrenlét napi biológiai ritmusát. A mesterséges kék fény is kiváltja azokat a reakciókat, amit a természetes, így valóban elmondható, hogy a kékhez közel eső színhőmérsékletű világítás megzavarja a szervezetet. Persze ezt az emberek maguktól is érzik, ezért világít a legtöbb mai LED-es lámpa sárgásabban, mint a korai, hideg fényű világítótestek - mert a piac kikövetelte a LED-technológia igazítását az igényekhez.

Aki tehát nagyon aggályos az egészségét és a modern világ technikáját illetően, ne egy LED-es lámpától féljen (v.ö. "Óvakodj a körtétől!"), sokkal inkább mellőzze például a kékes színárnyalatú Windows-környezet derengését, ágyában laptopjáról olvasva, lefekvés előtt.

A másik jelenség, hogy bizonyos burkolatlan SMD-LED-ekkel működő erős fényű LED-lámpák koncentráltan bocsátják ki fényüket, nem olyan szépen, egyenletesen elosztva teljes felületén, mint egy tekergőző kompakt fénycső. Tipikusan a halogénpótló lámpák ilyenek, ami azért is vicces, mert a kis halogén szpotlámpák maguk is ugyanilyen kellemetlenek annak, aki az ilyesmire érzékenyebb. A pontszerű, erős fény még a perifériás látómezőben is kellemetlen érzetet kelt. Érdemes hát az ilyen LED-lámpákat:

burával ellátott csillárokba vásárolni, ha pedig csupaszon álló foglalatba keresünk energiatakarékos LED-lámpát, opálos burával burkoltat válasszunk, valami ilyesmit:

Ott van még esetleg parázni az elektroszmog növekedése, bár ha egy lakásban a számítógépek, tévék, mobiltelefonok közé, a mikró, hűtő, infraszauna mellé még beugrik pár wattnyi elektromos fogyasztó, az nemigen dobja meg látványosan a térerőt, pláne, hogy nem egy új fogyasztó kerül be vele a szobába, hanem egy eddig használt elektromos készüléket váltunk le vele.

Amennyire tehát egyelőre tudni lehet, a LED-lámpák nem fogják érdemben befolyásolni az egészségünket. A magam részéről inkább aggódom tovább a dízelautók korma, a lájtkólában lévő aszpartám meg persze az üvegházhatás miatt.

Persze ha bárkinek van tudomása valami bizonyított szörnyűségről, ne habozzon megosztani velünk, itt a kommentek között!

Ajánlott bejegyzések:

Forrás: http://zold.blog.hu/2013/06/25/karos_a_led-lampa_az_egeszsegre

TOP 5