Skip to main content

Ötvenezer fontért - 18 millió forintért - épült nyilvános vécé egy lakatlan szigeten Skóciában: az építész komoly kihívásként élte meg a feladatot.

„A beruházást nem tévedés vagy vicc szülte: a szigetre évente mintegy 6 ezer madármegfigyelő rándul ki. A Handa-sziget vécéje környezetbarát és a lehető legkorszerűbb, ezért is került meglehetősen sokba. További költségemelkedéssel járt, hogy igencsak erősre kellett építeni.
"A szél olyan erős Handán, hogy komoly kihívás volt a tervezés, az épületet acéllal kellett rögzíteni" - idézte a brit Metro újság David Sommerville építészmérnököt.

A sziget nem volt mindig lakatlan, de már legalább 150 éve az. Madárból vagy 100 ezer nyaral rajta.”

Az MTI nem kapott további híreket, és így nem is írja, hogy mitől annyira környezetbarát, vagy mitől a legkorszerűbb a toalett, vélhetően egyszerű reklámfogás a jelenség. Az emberek uis évezredeken keresztül éltek és élnek ma is úgy a természetben, hogy nem volt, nincs szükség ilyen szuperbudikra. Ha megnézzük az alábbi videót, az is egyértelmű, hogy nem olyan mérvű a szél, hogy bárkit is zavarhatna az elmélkedésben, ha kint van terepen, ráadásul, ha bárkit menet közben ér el a szorulás, miért menne vissza madárlesből az esetleg kilométerekre lévő bázisra. A XIX. században különben 65 ember élt átlagban a szigeten, melyet vélhetően nem higiéniás okok miatt hagytak el.

Környezettudatos?

Ha persze vki napokig a szigeten tartózkodik, - és előfordul, hogy naponta 150 madármegfigyelő is jelen van -, emellett a régen épült házban, vagy sátrakban a környékén él, akkor érthető a WC igénye, amire jóval olcsóbb megoldás lehetett volna, ha építenek egy egyszerű komposztbudisort, és nem egy ilyen drágát. A fenntartható fejlődés elvei szerint ugyanis csak az olyan ötletek válnak be a gyakorlatban, melyek olcsóságuk folytán alkalmasak a tömegtermelésre.

Ja, és hol is fürdenek az ornitológusok?

?rel=0">Hát itt! :)

Forrás: MTI

http://www.express.co.uk/posts/view/307547

http://www.scotsman.com/scotland-on-sunday/scotland/the-most-remote-the-most-scenic-and-probably-the-most-expensive-toilet-ever-built-in-scotland-1-2166031

http://www.metro.co.uk/weird/892835-uninhabited-scottish-island-of-handa-given-new-50-000-toilet

TOP 5