Skip to main content

A gomba az egyik legsokoldalúbb zöldség. Nemcsak sok fajtája van, de szinte végtelen számú elkészítési lehetősége is: grillezve, vagy főzve, pépesítve vagy akár nyersen is tálalható - olvasható a Fox News oldalán. Emellett a gombák tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, így az egészségre is jótékony hatással bírnak.

A következő gombák mindegyikének külön egészségügyi jótékony hatása van. 


A rókagomba finom gyümölcsös ízű, de legyen óvatos, mert hogyha túlfőzi, akkor túl puha lesz. Gazdag A, B és D vitaminban, valamint tele van olyan ásványi anyagokkal, mint a réz, a kálium, a kalcium, a cink és a szelén. Emellett glutaminsavat tartalmaz, amely erősíti az immunrendszert, segít megőrizni a sejtek egészségét, harcol a fertőzések ellen, és enyhíti a rheumatoid arthritis tüneteit.

A kucsmagomba kiváló összetevője a pörkölteknek, szószoknak, ráadásul kiváló kálium és szelénforrás, valamint gazdag B vitaminokban. 

Az enoki nagyon tápláló, a káliumon és szelénen kívül riboflavin, vagyis B2 vitamin is van benne. A fogyókúrázók barátja, hiszen egy teljes csésze mindössze 30 kalóriát tartalmaz. 

A maitake gomba szintén immunerősítő, B és D-vitaminban gazdag. A szakácsok egyik kedvence, párolva köretként gyakran készítik vendégeiknek. 

A laskagomba szintén kedvelt levesek, pörköltek, sültek ízének gazdagítására. Fehérjében, rostban, B-vitaminban és rézben gazdag. Csökkenti a koleszterinszintet, emellett gyulladásgátló, antivirális és antibiotikus tulajdonságai révén fejti ki jótékony egészségügyi hatásait.

Forrás: http://www.orientpress.hu/112887/RSS

Kép forrása: http://www.akademiaklub.hu/gasztronomiai-kalauz/

TOP 5