Skip to main content

Bírósági ítélet helyett vonulásos tüntetés lett a devizahitel-szerződés ügyéből. A tüntetők, akik a Kúria előtt várták délelőtt a létfontosságú ítéletet, vonulni kezdtek a Belvárosban. Az Oktogonnál vörös festékkel lefestették az Erste ablakait, kisebb tömegverekedés is kitört.

Később további bankfiókok előtt demonstráltak. A BRFK szóvivője kedd délután közölte: gyülekezési joggal való visszaélés miatt szabálysértési feljelentést tesznek a nem bejelentett vonulásos demonstráció szervezője ellen. Az Erste Teréz körúti fiókjánál tüntettek azok a devizahiteles tüntetők, akik a Kúria elől vonultak át az Oktogonhoz. Helyszíni riporterünk szerint a tüntetők egyike vörös festékkel részlegesen lefestette a bankfiók egyik kirakatüvegét. Ugyanott akasztófákkal azt ordították, hogy "lógni fogtok!".

Ugyanez az üzenet egyébként a tüntetőknél lévő akasztófán lógó bábun is olvasható, akárcsak a "korrupt bankár" és a "szar alak vagyok" feliratok. Kisebb tömegverekedés tört ki, amikor a 30-40 rendőr próbálta elvinni a festékfújó tüntetőt, és ebben kétszer annyi tüntető próbálta megakadályozni őket – jelentette tudósítónk. A tömegből kiemelt férfit a rendőrök előállították.

A bankból csodálkozva sétáltak ki az emberek, mint akik nem láttak még ilyet. A BRFK szóvivője kedd délután közölte: gyülekezési joggal való visszaélés miatt szabálysértési feljelentést tesznek a nem bejelentett vonulásos demonstráció szervezője ellen.

A tüntetők az incidens után tovább vonultak a Király utcán a Deák tér irányába, egy ideig kettéváltak, egy csoport a Blaha Lujza tér felé ment rendőri kísérettel. Tudósítónk szerint a céljuk most a Képviselői Irodaház lehet. Sokan vidékről jöttek, és nehezményezik, hogy a budapestiek miért nem csatlakoznak hozzájuk. A több száz fős tömeg azt skandálja: "gyertek velünk!", illetve "ébresztő!".

A tüntetők - fogyatkozó számban - később a Belváros több pontján feltűntek bankfiókoknál demonstrálva: megjelentek a CIB, az FHB és a Raiffeisen egyes fiókjai előtt is. Nagyon incidensről az utóbbi órában nem adott hírt tudósítónk. A tüntetők délelőtt gyülekeztek a Kúria épülete előtt, míg odabent a testület egy precedens értékű devizahitel-szerződéses ügyet tárgyalt. A Kúria végül július 4-re halasztotta a tárgyalást. A keddi tárgyalásról bővebben itt olvashat.

A pert az OTP egyik ügyfele indította a bankkal szemben, mert a szerződésében nem tüntették fel a devizahiteleknél általános alkalmazott vételi és eladási árfolyamokat. Másodfokon a Fővárosi Bíróság semmisnek nyilvánította a szerződést; majd az alperes kérte a Kúriától az ügy felülvizsgálatát.

(További fotók itt tekinthetők meg: http://hvg.hu/itthon/20130625_Logni_fogtok__Az_oktogoni_Erstenel_tombo#utm_source=hvg_daily&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2013_06_25&type-id=HvgDaily&user-id=32BF180F&utm_content=normal)

Forrás:  http://hvg.hu/itthon/20130625_Logni_fogtok__Az_oktogoni_Erstenel_tombo#utm_source=hvg_daily&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2013_06_25&type-id=HvgDaily&user-id=32BF180F&utm_content=normal

Kép forrása: http://www.origo.hu/itthon/20130625-elfoglaltak-a-fel-korutat-a-devizahiteles-tuntetok.html

TOP 5