Skip to main content

Nagyon sokan nem tájékozódnak eléggé az adóbevallás elkészítése előtt. A könyvelő, vagy a munkáltató pedig nem tud mindent az adózóról, akinek a bevallását készíti. Így sokan nem kevés pénztől esnek el csupán azért, mert nem tudnak pár adókedvezményről.

Aki már töltött ki adóbevallást, az bizonyára látta, hogy jár kedvezmény a súlyos fogyatékosság miatt. Viszont nincs részletezve, mi is számit annak. A legtöbben nem foglalkoznak vele, mondván, nekem úgysem jár, mert nem vagyok fogyatékos.

Milyen betegségekre jár a kedvezmény?

Többek közt a cukorbetegségre, glutén érzékenységre, trombózis, különböző gyomor, és bélrendszeri betegségekre, hallás- vagy látáskárosodásra. Ez csak pár példa. Ezeken kívül még sok más betegség esetén is igénybe vehető. A részletes listát az interneten meg lehet tekinteni. Akinek van valami állandó jellegű betegsége, mindenképp nézzen utána. Ennyit megér.

Ez az adókedvezmény a mindenkori minimálbér 5%-a havonta. Ez az idei évben havi 3900 Ft-ot jelent. Lehet kérni egy összegben bevallás után, vagy havonta, a levont adót csökkentve vele.

Az igényléshez csak egy orvosi igazolás szükséges, amit azonban nem kell csatolni a bevallás mellé, hanem magunknál kell tartani. Erre egy esetleges ellenőrzés során lehet szükség. Fontos, hogy szerepeljen rajt a dátum, amióta a betegség fennáll. Amennyiben gyógyíthatatlan betegségről van szó, az orvos ezt jelölje az igazoláson, és akkor nem kell minden évben újat kérni.

Akik eddig nem vették igénybe ezt a kedvezményt, de jogosultak rá, azoknak jó hír, hogy visszamenőleg is igényelhető, maximum 4 évig. Ehhez az érintett évekről önrevíziót kell benyújtani. Azonban ilyen esetekben, ha a visszaigényelt összeg magas, számítani lehet ellenőrzésre, ahol be kell mutatni az orvosi igazolást.

Remélem, cikkemmel sokaknak segítettem.

A jogszabály itt található: http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0900335.KOR

Forrás: http://lifepress.hu/adokedvezmeny-ami-sokaknak-jar-de-kevesen-tudnak-rola/

TOP 5