Skip to main content

Napozni jó! A napon lenni egészséges, mert D-vitaminnal látja el szervezetünket, javítja kedélyállapotunkat. Azonban nagyon óvatosnak kell lennünk, a bőrünk nem felejt. Minél magasabb fényvédőfaktorú krémet használjunk (főleg kisgyermekeknek) és egyszerre ne töltsünk sok időt a napon.

Tipp: egyél sok paradicsomot, a benne lévő likopinnak köszönhetően nehezebben fogsz leégni.

Gyermekeknek mindenképpen ajánlott legalább 50 faktoros napvédő krém használata, bár szerintem mindenkinek ezt kellene használnia, legalább addig, amíg egy kicsit le nem barnul, utána lehet kisebb faktorú krémet használni. A nagyon magas faktorszámú krém használatával ugyan lassabban fogunk lebarnulni, viszont biztosak lehetünk benne, hogy nem károsodott a bőrünk. Ne felejtsük el, hogy ha csak árnyékban ülünk, akkor is használjunk napvédő krémet.

30 év felett a bőr védekezőképessége már gyengülni kezd, ezért nyáron mindig UV szűrős hidratáló krémet használj az arcodra, dekoltázsodra, hogy elkerüld a bőr idő előtti öregedését, ráncosodását és persze a leégést.

40 éves kortól pedig kötelező a minél magasabb faktorszámú fényvédő krémek használata!

Napozás után kényeztesd bőrödet arcpakolással. Ehhez itt találsz tippeket, vagy próbáld ki az Aloe Vera nedvességpótló ápoló maszkot, mintha kicserélték volna a bőrödet :).

Ne feledkezzünk meg a hajunk, szánk és szemünk védelméről sem!

Mit tegyünk, ha mégis leégtünk?

Különböző módszereket használhatunk a leégett bőr hűtésére, a hideg vizes borogatástól a modernebb napozás utáni zselékig, nyugtató krémekig. Hasznos, ha ezt követően lágy, vizes hidratáló krémet kenünk, fújunk a megégett felületre. Hólyagos napégés esetén mindenképpen menjünk el bőrgyógyászhoz!

Házi praktikák leégésre

Hűsítő teapakolás: bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő hatást érhetünk el bodza-, zsálya-, rozmaring- vagy kamillavirágos főzettel.

Írós borogatás: hűsíti és megnyugtatja a leégett bőrt és sokkal hatékonyabb a hagyományos tejfölös pakolásnál, ami magas zsírtartalma miatt nem hagyja bőrünket lélegezni.

Kukoricalisztes borogatás: öntsünk egy-két csésze kukoricaliszthez annyi vizet, hogy pépet kapjunk és ezt a masszát kenjük a leégett bőrfelületre.

Petrezselymes pakolás: vágjunk apróra egy csomag petrezselymet, tegyünk hozzá egy evőkanálnyi tejszínt és alaposan keverjük össze. Kenjük a leéget bőrre, majd 20 perc múlva langyos vízzel mossuk le. Hűsíti és nyugtatja a bőrt.

A száraz, húzódó bőrre ne kenjünk zsíros krémeket, mert gátolják a hőleadást, válasszunk inkább kamilla vagy aloe vera tartalmú testápoló krémeket, pl. Aloe Vera gél (Dr.Organic Bio Aloe Vera gél).

Ha a szemhéjunk is leégett, tegyünk rá reszelt krumplit, amely pótolja az elveszített vizet. Hasonló hatása van az uborkapakolásnak is, ami szintén hidratálja az irritált bőrt.

A leégett bőr néhány nap alatt magától is gyógyulni kezd, de a teljes gyógyulás hetekig eltarthat. A lehámlását követően a friss hám vékony és kezdetben nagyon érzékeny a napfénnyel szemben, így még jó pár héten át óvni kell a napsugárzástól.

Forrás: http://harmonikuselet.blogspot.hu/2010/06/hazi-praktikak-leegesre.html#.UdWSOaz3Rkh

Kép forrása: http://lifemagazin.hu/kiemelt/napozasi-tanacsok-a-szakertotol-dr-siklos-krisztinatol

TOP 5