Skip to main content

Matolcsy György a Nemzetközi Valutaalap budapesti irodájának bezárását kezdeményezte. Az IMF nem keres utódot budapesti irodájának élére, miután az idén augusztus végén lejár a jelenlegi vezető, Iryna Ivaschenko mandátuma, ami azt jelenti, hogy az iroda bezár.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Nemzetközi Valutaalap (IMF) budapesti irodájának bezárását kezdeményezte. A Christine Lagarde-nak, az IMF vezérigazgatójának címzett, ez ügyben írt levélről honlapján tájékoztatott hétfőn a jegybank. Matolcsy György a lépést azzal indokolta, hogy Magyarország várhatóan még idén előtörleszti a valutaalaptól 2008-ban felvett hitelét.

A jegybankelnök levelében emlékeztetett arra, hogy a 2008-ban megindult világgazdasági válság, amelynek jeleit az akkori magyar kormány nem értékelte megfelelően, súlyosan érintette a magyar gazdaságot, és Magyarország kénytelen volt az IMF-hez fordulni segítségért. Azonban a 2010-ben hivatalba lépett új kormány strukturális reformjaival és konszolidációs intézkedéseivel tartósan 3 százalék alá szorította a magyar államháztartás hiányát, csökkentette az államadósságot, valamint előtörlesztéssel az IMF-hitel nagy részét már visszafizette – olvasható az MNB honlapján.

A jegybank közleményében úgy fogalmazott: „2013 elején befejeződött az IMF úgynevezett Post-Program Monitoring eljárása, valamint Magyarország tartozása az IMF-kvóta 200 százaléka alá csökken, ezért nem indokolt az IMF budapesti irodájának további fenntartása.”

Az IMF nem keres utódot

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem keres utódot budapesti irodájának élére, miután az idén augusztus végén lejár a jelenlegi vezető, Iryna Ivaschenko mandátuma – közölte az IMF hétfőn. A valutaalap a rendszeres kétoldalú konzultációk keretében folytatni szeretné az együttműködést Magyarországgal, ugyanúgy, mint a többi tagállammal – zárul az IMF közleménye.

Matolcsy gratulált Lagarde-nak

Matolcsy György a közreadott angol nyelvű levélben „személyesen gratulál” Christine Lagarde-nak, amiért az IMF mandátuma szerint a gazdasági növekedés elősegítése érdekében jelentős erőfeszítést tesz. Egyben „biztosítja”, hogy az MNB törvénybe foglalt mandátumának megfelelően „hasonló hangsúlyt helyez erre a célra”.

Az IMF 2009 áprilisa óta tart fenn budapesti irodát. Vezetője megnyitása óta Irina Ivascsenko. Az IMF honlapján fellelhető információ szerint a szervezet jelenleg 84 országirodát működtet és 4 regionális irodát tart fenn. Utóbbiak közül a közép-kelet-európai iroda Varsóban van. A régióban Magyarországon kívül Szerbiában, Romániában és Ukrajnában van IMF-országképviselet.

Idő előtt törleszthetjük a Gyurcsány-féle megahitelt

A Magyar Nemzet július 13-án cikkezett arról, minden adott ahhoz, hogy a kormány legkésőbb a jövő év elejéig visszafizesse a Nemzetközi Valutaalap által nyújtott, a Gyurcsány-kormány által felvett megahitelt. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter július 11-én azt mondta, a kormány három héten belül dönthet arról, előre törlesszék-e a valutaalaptól kapott hitelt. Varga akkor közölte, „a költségvetés pozíciója, a rendelkezésre álló, MNB-nél elhelyezett kormányzati tartalék összege lehetővé teszi, hogy a 2014 március végéig fennálló IMF-adósságrészt ki tudjuk fizetni”. Novoszáth Péter közgazdász a Lánchíd Rádiónak azt nyilatkozta, már annak pozitív üzenete van a piacok felé, hogy ez egyáltalán szóba került.

A 2008-ban felvett, akkori árfolyamon 15,7 milliárd dolláros IMF-hitelből Magyarországnak idén még 642,69 milliárd forintnyit, 2014-ben pedig 201,40 milliárd forintnyit kell törlesztenie. Az akkori, összesen mintegy 25 milliárd dolláros mentőhitelbe az Európai Unió 6,5 milliárd eurónyit, a Világbank pedig 1,3 milliárd dollárnyit adott.

Forrás: http://mno.hu/gazdasag/eldolt-augusztus-vegen-bezar-az-imf-iroda-1172721

Kép forrása: http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/peldatlan_dontest_hozott_az_imf_kizaras_lehet_a_vege.544068.html

TOP 5