Skip to main content

Engedélyeztetés helyett a jövőben csak bejelenteni kellene bizonyos, mezőgazdasági célú öntözéshez kialakított és üzemeltetett kutakat két fideszes képviselő hétfőn benyújtott törvényjavaslata alapján.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségét (Magosz) vezető Jakab István és a szintén magoszos Győrffy Balázs indítványa alapján nem lenne szükséges vízjogi engedély a kizárólag mezőgazdasági célú öntözési vízkivételhez létesített és üzemeltetett, 50 méter talpmélységet meg nem haladó víztermelő kutakhoz, ha azok működése a parti szűrésű, a karszt- vagy rétegvízkészletet, valamint az ivóvízbázisok védőidomának védőterületét nem veszélyezteti.

Az építtetőnek vagy a vízhasználónak csak az lenne a dolga, hogy a kút üzembe helyezése előtt jelentse be a létesítményt a hatóságnak, amely ugyanakkor hivatalból vagy kérelemre korlátozhatja, illetve megtilthatja az üzemeltetést.

A törvénymódosítás a kihirdetését követő harmadik napon lépne hatályba.

A Fidesz agrárpolitikusai javaslatukat azzal magyarázták, hogy az éghajlatváltozás miatt egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárási események Magyarországon óriási károkat okoznak a mezőgazdaságban, csökkennek a termésátlagok.

Álláspontjuk szerint az előterjesztés nyomán biztosított lesz az öntözéshez szükséges vízkivétel, és az indítvány megfelelő garanciális védelmet nyújt az ivóvízbázisokra nézve is.

(Kérdés, meddig lesz ehhez víz, és mikor kell esetleg elkezdeni visszaállítani az ártereket, és ártéri gazdálkodást folytatni. - szerk.)

Forrás: http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-559511

Kép forrása: http://www.agra-tfkk.hu/portal/?q=node/96

TOP 5