Skip to main content

A „sütőben pirított” póló lehet az alapja annak a futurisztikus ruházatnak, amely energiával látja el a mobiltelefonokat, a táblagépeket és más elektronikus kütyüket.

A Dél-Karolinai Egyetem két mérnökének kutatása kimutatta, hogy a bárhol beszerezhető póló olyan anyaggá alakítható, amely szuperkapacitású kondenzátorként működik, és eltárolja az elektromos töltést - ismertette kutatók eredményeit az Advanced Materials folyóirat.

Hsziao-tung Li, az egyik tervező szerint ezekkel a kondenzátorokkal feltölthetjük a mobiltelefonokhoz hasonló, hordozható elektronikus készülékeket. „Mindennap ruhát viselünk – tette hozzá. – Egy nap pamutpólónk több funkcióval is rendelkezhet.”

Li és kollégája, Li-hung Pao egy helyi boltban vásárolta meg a kísérlethez felhasznált pamutpólót. Ezt követően a ruhát fluoridba áztatták, megszárították, majd megpirították egy sütőben, oxigén nélkül, hogy meggátolják a ruha elégését. A "sütés" ellenére az anyag rugalmas maradt.

Ezt követően megvizsgálták a pólót, és kiderült, hogy a pamutszálak aktivált szénné alakultak, amely hasonlít a víz- és levegőszűrőkben használt karbonhoz. Azt is feltárták, hogy az aktív szén ruhaanyag alapú kondenzátorként tárolhatja el az elektromos töltést. Ez az elektromos komponens a legtöbb készülékben jelen van.

A póló elektromosságtároló képességének javítására a rostokat mangán-oxid egy nanométer vastag rétegével vonták be. A második elemzés feltárta, hogy a mangán-oxiddal fedett rostok hatékonyabb kondenzátorként funkcionálnak, mint a kezelt és pirított pamut magában.

„Így stabil, szuperkapacitású kondenzátor jött létre” – mondja Li. A ruhaanyag alapú kondenzátor több ezerszer képes feltöltődni és lemerülni, miközben teljesítményének csak 5 százalékát veszíti el – fedezték fel. Módszerük a ruházat alapú kondenzátor előállítására olcsó, és nem alkalmaz a környezetre káros vegyületeket – tette hozzá Li.

Li laborja csak egyike annak a számos kutatóállomásnak, ahol olyan, ruhaanyagra épülő elektronikát igyekeznek kifejleszteni, amely hordható készülékekké avanzsálhat. A kutatás olyan kabátujjakhoz és kanapé kéztámaszokhoz vezethet, amelyek elektronikai vezérlőegységekként funkcionálhatnak többek között zenei készülékek vagy termosztátok számára, illetve olyan „okos ruházathoz”, amely figyelemmel követi az emberek egészségi állapotát.

Forrás: http://richpoi.com/cikkek/infotech/a-polonk-toltheti-fel-a-mobilunkat.html

TOP 5