Skip to main content

A tanyáknak a fenntarthatóság és a zöld gazdálkodás irányába kell lépniük, amely az EU 2014–2020-as költségvetési időszakában kiemelt figyelmet kap majd. A Tanyapedagógiai Programot megálmodó, lebonyolító, illetve támogató szervezetek az első év tapasztalatairól számoltak be a napokban tartott konferencián.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter köszöntőjében elmondta, az utóbbi évekig sajnos csak rombolásról, pusztulásról, elnéptelenedésről lehetett a tanyákkal kapcsolatosan beszámolni, az elmúlt években azonban ─ különösen a szaktárca igen sikeres tanyafejlesztési programjának köszönhetően ─ ez megfordult, és mára sikerekről, szép eredményekről tudósíthatunk. „A Tanyafejlesztési Program nagyon sok segítséget jelentett a tanyán élő embereknek, s nem utolsó sorban ennek köszönhető, hogy a jelenlegi, mintegy 300 ezres tanyasi lakosságszám újra növekedni kezdett” – tájékoztatott.

A tanyák és a tanyasi élet megismeréséért, a hagyományos gazdálkodási módok tanulmányozásáért, az egészséges, háztáji, közvetlenül a termelőtől származó, magyar élelmiszerek fogyasztásának népszerűsítéséért életre hívott Tanyapedagógiai Programot a szakminiszter rendkívül jelentős eseménynek értékelte, amely számos eredménnyel jár. Ilyen a már említett célokon kívül az odafigyelés, a közös munka szeretete, a hagyományok megismerése és ápolása vagy a biogazdálkodás támogatása. „Fontos, hogy ezt az életformát, ezt az értékrendet a városi gyerekek is megismerjék” – fogalmazott Fazekas Sándor hozzátéve, hogy a tanyáknak is lépniük kell, mégpedig a fenntarthatóság és a zöld gazdálkodás irányába, amely az EU 2014–2020-as költségvetési időszakában a korábbi időszakokhoz képest kiemelt figyelmet kap majd.

„Körülnézve az Alföldön szomorúan tekintünk a pusztuló, elhagyott, romos egykori családi gazdálkodásokra. Örömmel látjuk azonban a virágzó, újra virágzó tanyákat, amelyek világosan mutatják, hogy a tanyavilág ismét benépesül” – jelentette ki Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár. „ Az ökoiskola-programhoz vagy a zöldóvoda programhoz hasonlóan a Tanyapedagógiai Program is a természet megismeréséhez, szeretetéhez kívánja visszavezetni a gyerekeket. Ez a felismerés vezette rá iskolák sokaságát, hogy csatlakozzon a programhoz. A rácsodálkoztatás és a megismerés mellett fontos cél a fogyasztói szemlélet alakítása is, valamint annak megértetése, hogy a vidéki élet, bár sokszor kemény és nehéz, nagyon szép, ugyanakkor biztos megélhetési forma is” – fogalmazott az államtitkár.

Makra Márta projektvezető ─ a program lelke és megálmodója ─ előadásában felvázolta az eredeti célkitűzéseket, majd értékelte a megvalósulást, elsősorban az őszi kísérleti szakasz eredményeire koncentrálva. E szakasz a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) III. Szakosztályának finanszírozásával valósult meg. A hálózatot és annak tevékenységét mutatta be Mezőszentgyörgyi Dávid főtitkár, aki azt is elmondta: a szóban forgó program céljaiban és megvalósításában is igazodik a Kormány által elfogadott, 2020-ig szóló Nemzeti Vidékstratégiához és leszögezte, hogy a tanyák fejlesztéséhez, így a Tanyapedagógiai Program megvalósításához nemcsak nemzeti, hanem uniós források is rendelkezésre állnak.

Csizmadia László, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) elnöke felhívta a figyelmet a helyi élelmiszer minél szélesebb körű megjelenésének fontosságát a falusi vendéglátásban. Elmondta, a Tanyapedagógiai Programhoz hasonló kezdeményezéseket több országban sikerrel alkalmaztak, és mind céljait, mind eddigi megvalósítását tekintve üdvözölte a kezdeményezést.

A projektet 2011 elején hazai, illetve francia tapasztalatok alapján kezdték el kidolgozni. Utóbbi azért volt fontos, mert Franciaországban a gyerekek vidéki élettel való megismertetése jelentős múlttal és színes szakmai tartalommal működik. Az ottani helyzetet egy francia „fogadó-biogazda” vázolta föl.

(Forrás: NAKVI. A tanácskozásról bővebb információ, és az elhangzott előadások anyaga az MNVH honlapján található: http://www.mnvh.eu/hirek/788/20130205/ertekeltek-tanyapedagogiai-programot )

Forrás: http://videkert.blog.hu/2013/02/19/novekedni_kezdett_a_tanyasi_lakossag_szama#more5088084

TOP 5